Cum sa faci bacon de casa, din carnea de porc productie proprie. O reteta pas cu pas

Facebook
Twitter

Carnea de porc este valorificata in numeroase moduri de orice gospodar. De la carnatii de casa, slanina sau muschiulet, fiecare persoana are propriile retete, pe care le prepara cu drag si care duc traditia mai departe.

Totusi, pe langa preparatele traditionale, din carnea de porc se pot prepara si retete nu foarte comune pentru tara noastra, insa deosebit de gustoase si potrivite pentru toate preferintele. Una dintre acestea este cea de bacon, care poate reprezenta o alegere ideala de aperitiv, dar si de ingredient in numeroase tipuri de mancaruri.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre cum sa prepari bacon de casa din carnea de porc productie proprie, dar si care sunt ingredientele de care vei avea nevoie.

Ingrediente bacon de casa:

  • 3 kg de piept de porc sau de fleica
  • 1 lingurita de coriandru boabe
  • 1 lingurita de piper boabe
  • 1 lingurita de chimen
  • 1 lingurita de seminte de anason
  • 1 lingurita de boabe de mustar
  • 1 lingurita de ienibahar
  • 1 lingurita de chilli pudra (daca preferati mai picant, puteti adauga 2)
  • 1 lingurita de cimbru
  • 1 lingurita de zahar
  • 2 linguri de sare grunjoasa
  • 1 lingura de usturoi granulat

Cum alegi bucata de carne potrivita?

Pentru a prepara bacon de casa, cea mai potrivita bucata de carne este fleica, bucata care sa aiba o grosime de circa 5 cm. Dupa caz, se poate folosi si piept de porc, insa trebuie dezosat. In functie de preferintele tale, poti lasa bucata intreaga sau o poti taia in doua, mai mici.

Cum condimentezi carnea?

Condimentele joaca cel mai important rol in prepararea baconului de casa si acestea ii vor da preparatului savoarea unica. In procesul de preparare, toate condimentele vor fi amestecate laolalta, dupa ce toate ingredientele sub forma de seminte au fost macinate. Totusi, va fi nevoie sa pastram 2 linguri din amestecul de condimente intr-un borcan inchis ermetic, precum unul in care tii orez sau anumite condimente, pentru ca aceasta ne va fi de folos la finalul retetei.

Apoi, carnea se freaca energic cu sarea grunjoasa, urmand acelasi procedeu cu amestecul de condimente, pana cand bucata de carne este imbracata intr-un strat gros. Carnea se depoziteaza, apoi, intr-o caserola, urmand sa fie pastrata la frigider pentru 3 zile. In aceasta perioada, va trebui sa intorci zillnic bucata de carne de pe o parte pe alta. Vom observa ca pe masura trecerii celor 3 zile, stratul de condimente devine tot mai umed. Acest lucru este cauzat de stratul de sare grunjoasa, care elimina apa din carne.

Cum pregatesti carnea de afumare?

Dupa trecerea celor 3 zile, este momentul sa trecem la afumarea baconului. Acest pas nu este obligatoriu, iar daca doresti sa gatesti baconul neafumat, poti face acest lucru.

Totusi, pentru a pregati carnea de afumare, va trebui sa incepi prin a spala carnea sub un jet de apa, pentru a indeparta stratul de condimente. Asigura-te ca bucata de carne este zvantata, iar apoi freaca bucata cu cele 2 linguri de condimente pastrate anterior.

Cum afumi baconul?

Daca nu detii o afumatoare, un gratar pe lemne te va ajuta de minune sa duci sarcina la bun sfarsit. Incepe prin a alege cateva aschii de lemn, pe care le vei inmuia in apa si imparti in 2 gramezi. Aschiile urmeaza sa fie inchise in 2 folii de aluminiu, apoi urmand sa dai cateva gauri in fiecare folie, pentru a putea iesi fumul.

Fa focul in gratar si asaza un pachet cu aschii direct deasupra sa. Asigura-te ca sub pachet nu este mult jar, pentru ca temperatura necesara nu este foarte mare. In continuare, cand pachetul incepe sa fumege, vei putea aseza carnea, care trebuie sa se afle pe o tava, dar nu deasupra focului. Acopera gratarul cu un capac si lasa ca fumul sa ajunga la carne. Dupa aproximativ o ora si jumatate, va trebui sa inlocuiesti pachetul cu aschiile, cu cel de-al doilea si sa continui procesul pentru inca o ora si jumatate, cand afumarea baconului va fi gata.

Racirea si pastrarea

Dupa ce a fost afumat, baconul va fi asezat pe o farfurie, peste care va fi asezata o alta farfurie si o greutate, astfel incat sa se preseze. Dupa ce s-a racit, baconul se pune la frigider, urmand ca dupa cateva ore sa poata fi gustat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE