Agricultura fara aratura (no-till): cum se realizeaza si ce beneficii poate oferi?

Facebook
Twitter

In momentul de fata, tot mai multi fermieri sunt interesati de agricultura sustenabila. Masurile de finantare disponibile, numeroasele beneficii pentru mediu pe care acest tip de agricultura le ofera, dar si productivitatea, fac din agricultura sustenabila o prioritate pentru multi cultivatori.

Totusi, exista multe moduri prin care agricultura sustenabila poate fi realizata, iar unul dintre acestea este prin sistemul de agricultura fara aratura sau no-till, un sistem care nu necesita efectuarea de araturi pe sol, doar  semanat.

Desi poate parea greu de crezut ca o astfel de abordare se poate dovedi profitabile, numeroasele exemple, de la fermieri din intreaga lume, confirma ca agricultura no-till este mai mult decat o alternativa la agricultura clasica si ca reprezinta o practica foarte comuna a prezentului si viitorului. In cele ce urmeaza vom vorbi despre beneficiile agriculturii no-till, dar si despre dezavantajele acesteia.

Costuri de productie mai mici

Orice agricultor cu experienta stie ca procesul de pregatire a solului pentru semanat reprezinta una dintre cele mai costisitoare lucrari din an, atat din punct de vedere a resurselor investite, cat si a timpului.

Intrucat sistemul “no till” nu necesita efectuarea de araturi, ci doar de insamantare, cu ajutorul unei semanatatori “no till”, si costurile cu motorina, dar si timpul de executie a lucrarii agricole vor fi reduse substantial. Cu banii economisiti, fermierul poate alege sa investeasca in activitatea sa si sa aleaga utilaje agricole mai noi si mai economice.

Recolte mai mari

Desi pare greu de crezut, un sistem de cultura “no till” poate asigura recolte crescute, in unele cazuri. Cu toate ca productiile obtinute la hectar pot fi mai scazute in primii ani de cultivare, o astfel de tehnologie de cultura se poate dovedi extrem de eficienta pe termen lung si poate contribui la obtinerea unor productii mai mari, pe o perioada indelungata. Totusi, pentru profitabilitate pe termen lung, este necesar sa iei in calcul si alti factori, precum piata de desfacere sau mentenanta masinilor agricole. De aceea, este necesar sa fii mereu atent la cererea din piata pentru productia ta si sa cauti anunturi piese utilaje industriale, pentru a-ti mentine utilajele in stare buna de functionare.

Cantitatea mai mare de apa prezenta in sol, dar si o distribuire echilibrata a nutrientilor in sol sunt doar cateva dintre motivele pentru care fermierii care practica sistemul de cultura no till nu s-ar mai intoarce la practicile agriculturii intensive. Astfel, indiferent de cultura aleasa, sistemul “no till” se poate dovedi unul eficient.

Un sol mai sanatos

Cu siguranta, unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemului de cultura no till este reprezentat de obtinerea unui sol mai sanatos, pe termen lung. Atunci cand un sol nu este arat anual, acestuia ii va creste semnificativ capacitatea de infiltrare a apei, iar gradul de eroziune va fi mult mai scazut. De asemenea, prin no till, se va sustine si stocarea carbonului in sol, practica prin care fermierii pot primi un sprijin suplimentar de la UE.

In acelasi timp, un sol nearat pentru o perioada mai mare de timp poate creste calitatea apei de la suprafata si, in unele cazuri, chiar reactiva izvoare care, pana nu demult, erau secate. Acest lucru reprezinta un beneficiu pentru asigurarea unei surse suplimentare de apa, mai usor accesibila, necesara pentru irigat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE