Cum a reusit o antreprenoare din Salaj sa castige trofee internationale pentru iepurii de rasa si sa infiinteze o asociatie de profil

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cresterea iepurilor de rasa poate parea la prima vedere o ocupatie costisitoare, dificila si plina de capcane, mai ales pentru incepatori. Cu toate acestea, o asemenea activitate se poate dovedi nu doar accesibila, ci si profitabila daca se tin cont de cateva reguli. Mai mult decat atat, o serie de zootehnisti reusesc sa atinga performante deosebite in cresterea iepurilor, fiind recompensati cu numeroase trofee la concursurile din tara, cat si din strainatate.

Un asemenea exemplu este doamna Mirela Alb, din localitatea Criseni, jud. Salaj, care detine si functia de presedinte a Asociatiei crescatorilor de pasari de curte, ornament si animale mici de rasa din Salaj. Detine peste 30 de trofee obtinute in tara si in strainatate pentru cele 3 rase de iepuri ale sale: Urias German, Vienez Alb si Marele Argint. Pe langa acestea, in gospodaria doamnei Mirela Alb se poate gasi si rasa Californian, destinata insa consumului propriu.

„Totul a inceput in momentul in care fiul meu, care era in clasa a V-a, mi-a adus doi iepuri dintr-o rasa comuna. Pe mine nu ma interesau in mod obisnuit. Am locuit la oras, insa dupa aceea m-am mutat la tara. Pasiunea a pornit atunci cand am vazut pentru prima data puii. Din acel moment am luat decizia sa ma documentez si chiar sa incep sa cresc. M-am inscris si intr-o asociatie de profil din Cluj. Dupa un an, in urma experientei, am decis sa infiintam si noi aici, in Salaj, o asociatie, deoarece nu exista. In prezent am un efectiv de 70 de iepuri de rasa”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Mirela Alb, presedintele Asociatiei crescatorilor de pasari de curte, ornament si animale mici de rasa din Salaj.

Fondata acum 4 ani, asociatia condusa de Mirela Alb numara in prezent 28 de membri activi. Majoritatea acestora participa in fiecare an la expozitii internationale dedicate iepurilor de rasa, de unde se intorc cu premii importante. „Este o mare bucurie sa ne intoarcem cu campioni din Ungaria, Slovacia. In cadrul asociatiei avem aproape toate rasele importante de iepuri”, afirma Mirela Alb.

diploma2 alb mirela

In mica ferma detinuta de Mirela Alb, iepurii de rasa au la dispozitie o structura de lemn, in cadrul caruia sunt dispuse custile. Fiecare cusca are un asternut de rumegus si paie, pentru a absoarbe cat mai mult umezeala. „Oricine poate sa creasca un iepure, nu sunt pretentioasi deloc. Trebuie insa sa ne asiguram ca sunt feriti de umezeala. Acesta este pericolul cel mai mare, deoarece pot dezvolta boli. Iarna, de asemenea, iepurii pot sa stea in cusca, afara, fara probleme. Totusi, in anotimpul rece, iepurii nu se mai pot monta, exista o serie de riscuri”, explica Mirela Alb.

Pentru a se dezvolta cat mai armonios, iepurii de rasa sunt hraniti cu orz, precum si cu lucerna uscata. De asemenea, crescatorul le poate oferi si resturi din plante sau morcovi sau telina. „Eu imi cumpar cereale vara, imi iau cam o tona jumatate de orz, pentru efectivul meu. In general evit sa le dau furaj concentrat, insa le mai administrez atunci cand sunt pui. Iarna, le pun de asemenea, mai multa proteina. Pe langa orz, le adaug floarea soarelui si porumb”, precizeaza Mirela Alb.

Iepurii ajung la maturitate la varsta de 8 luni, pentru femele, si 10 luni, pentru masculi. In ceea ce priveste greutatea, rasele uriase pot atinge o greutate medie de circa 7 kg, insa se poate ajunge usor si la 9,5 kg, afirma Mirela Alb. „Carnea lor este deosebita deoarece ei depun grasimea pe ficat, pe organele interne. Astfel, carnea lor se pastreaza fara prea multa grasime”, mai spune crescatoarea din Salaj.

iepuri 2

Intretinerea unui iepure de rasa, pe an, o costa pe Mirela Alb circa 200 de lei, cu tot cu tratamente sau furaje concentrate. „Este important sa incurajam cresterea animalelor de rasa, mai ales ca daca luam exemplul iepurilor, acestia nu sunt mai sensibili, nu necesita conditii speciale de intretinere. Mai mult decat atat, iepurii nu transmit boli la oameni, asa cum se intampla cu bovinele, gainele sau suinele”, mai spune Mirela Alb.

Pentru a-si acoperi costurile cu intretinerea lor, cat si pentru a putea participa la expozitiile internationale, Mirela Alb vinde uneori si cateva exemplare de iepuri cu preturi cuprinse intre 200 si 400 de lei. „Un exemplar foarte bun, de expozitie, il dau in general cu 350-400 de lei. Iepurii au certificat de origine, sunt inscrisi in registrul genealogic”, explica Mirela Alb.

In acest an, Mirela Alb urmeaza sa participe la o noua serie de concursuri internationale, care vor avea loc in Slovacia si Ungaria, precum si la competitiile nationale.

Inainte de 1989, tara noastra avea un efectiv de aproape trei milioane de iepuri, insa in 2002 Romania mai detinea circa 600.000 de iepuri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE