Cu un buget total de 1. 581.180 de euro plus TVA, o firma din Vrancea si-a imbunatatit productivitatea.
Cum consumatorii din Romania incep sa prefere in numar din ce in ce mai mare hrana sanatoasa si produsele obtinute natural, producatorii trebuie sa se conformeze. In aceasta situatie se afla si administratorii firmei Aviputna, care au inteles ca trebuie sa profite de oportunitatea creata de fondurile europene nerambursabile pentru a-si creste afacerile.
Ca urmare, beneficiarul proiectului, societatea Aviputna, a considerat ca pentru a se mentine pe o piata in schimbare, este necesara o investitie de crestere a gainilor ouatoare intr-un mediu cat mai apropiat de cel natural. Investitiile realizate prin proiect contribuie la obtinerea unui ou apropiat din punct de vedere calitativ de cel obtinut in gospodarie, avand in plus siguranta alimentara absoluta.
Gustul oului si a spectul sunt similare cu cele ale oualor crescute in gospodarie: albusul are viscozitate crescuta, iar calitatea galbenusului, cu o culoare intensa, este deosebita. Fiind crescute liber, gainile au un consum energetic si proteic mai mare decat in cazul celor de la baterii, si au nevoie de o alimentatie diferita, care se pregateste tot in ferma, pentru un control absolut al acesteia.
Obiectivul principal al proiectului a fost modernizarea fermei de crestere a gainilor ouatoare si asigurarea conformitatii cu standardele comunitare.
Obiectivele economico-financiare au vizat cresterea rentabilitatii economice prin folosirea rationala a tuturor factorilor de productie, cresterea viabilitatii economice, prin aplicarea tehnologiilor moderne de crestere a gainilor si productivitatea sporita a muncii prin utilizarea de sisteme performante automatizate de sortare a oualor.
Investitia principala a vizat implementarea unei tehnologii de crestere la voliera a gainilor si a tineretului de inlocuire, unica in Romania. Este o tehnologie provenita de la firma germana Big Dutchman, care le permite pasarilor sa creasca liber, la sol, fara sa fie expuse factorilor de stres.
Beneficiarul a folosit fondurile pentru modernizarea celor sase hale de productie, dintre care cinci pentru gaini ouatoare si una pentru tineret de inlocuire. A fost dotata moara de furaje cu capacitate de 10 tone/hectar si au fost dotate halele cu utilaje de crestere a pasarilor la voliera.
Climatizarea, ventilarea, furajarea, alimentarea cu apa si recoltarea oualor se realizeaza in prezent automat. Regulile impuse de Directiva Consiliului Uniunii Europene 1999/74/ EC privind spatiul si libertatea de miscare a fiecarei pasari sunt strict respectate, astfel ca ouale produse in ferma au codul 2.
Rasa de gaini crescuta este Lohmann Brown Classic, una dintre cele mai robuste si viabile rase. Ouale au coaja de culoare rosiatica.
Masina de sortat oua MOBA 2500 este de provenienta olandeza si are o capacitate de sortare de 30.000 de oua pe ora. In functie de comenzi, ouale sunt sortate pe dimensiuni, respectiv M, L, XL. Capacitatea de productie este de 45 de milioane de oua anual.
Toata linia de productie este automatizata, ouale sunt lasate sa cada direct in caserola sau cofraj, in functie de comenzi. Masina este echipata si cu o camera de ovoscopare, unde sunt identificate si inlaturate toate eventualele deficiente in structura si coaja oului. Ovoscopul este pozitionat la intrarea oualor in masina de sortat, cantarit, stampilat si ambalat. Aici lucreaza un operator care trebuie sa monitorizeze, sa elimine ouale cu defect de coaja, consistenta si continut.
Ambalarea oualor se face in cofraj de 20 sau 30 de bucati si in caserole de 6 sau de 10 bucati. Tehnologia de colectare folosita permite ca oul sa nu ia legatura cu cuibarul, deci se reduce riscul de contaminare.
Compania detine 12 hectare de teren arabil pe care il lucreaza alaturi de alte suprafete luate in arenda, pentru obtinerea de furaje. Halele de productie erau detinute in proprietate la momentul implementarii proiectului prin care s-a realizat modernizarea lor. Beneficiari directi sunt retelele de supermarketuri, restaurantele si, prin intermediul acestora, consumatorii.
In urma implementarii acestui proiect, investitiile care au fost realizate pentru aplicarea tehnologiei de crestere a gainilor ouatoare la voliera, precum si furajul absolut natural produs in unitatea proprie, au permis obtinerea premiului „Superior Taste Award” obtinut de Aviputna Golesti pentru calitatea remarcabila a oului produs sub marca inregistrata „Din Ograda”. Premiul a fost acordat recent la Bruxelles, de International Taste & Quality Institute (Institutul International al Gustului si Calitatii), cea mai importanta organizatie mondiala dedicata testarii si promovarii bauturilor si produselor alimentare de calitate.
Pe langa produsele de calitate pe care le livreaza, compania se implica in proiecte sociale. Ea furnizeaza materia prima pentru atelierul de incondeiat oua organizat cu ocazia sarbatorilor pascale in centre comerciale din Focsani, participa la campania „100% din Vrancea” si sprijina Olimpiada de lingvistica de la Focsani.
Eforturile companiei si strategia investitionala permanenta au permis alinierea la standardele europene din domeniu. Sustenabilitatea financiara a proiectului este asigurata prin rezultatele financiare obtinute ca urmare a cresterii competitivitatii firmei.
Durabilitatea proiectului deriva din indeplinirea normelor si standardelor legate de siguranta alimentara, protectia consumatorilor si de protectie a mediului.
Prin noul PNDR, cei care vor sa dezvolte afaceri in avicultura pot accesa submasura 4.1 – „Investitii in exploatatii agricole”. Deocamdata, nu se mai pot depune proiecte, insa, potrivit secretarului de stat in MADR, Sorin Radu, o noua sesiune de depunere a cererilor de finantare se va deschide cel mai tarziu in luna martie a anului 2016.