Nivelul de minimum 10 capete, necesar pentru a primi platile cuplate, a fost stabilit pentru a incuraja dezvoltarea fermelor viabile din punt de vedere economic, a subliniat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Daca ne uitam in jurul nostru la nivel european, vedem ce se intampla. Stiti cat e ferma media in Suedia? E la 500 de capete. Intr-adevar, in Romania avem alta situatie, dar cat timp suntem pe o piata concurentiala, iar Danemarca are o medie de 9 tone de lapte pe cap de animal, iar in Romania am 3 tone, e clar ca ne va invada piata. De aceea, eu trebuie sa iau masuri sa incurajez fermele comerciale”, a explicat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, prezent la emisiunea „Viata satului”, difuzata de TVR 1.

Fermierii mici, in special cei din zona montana, beneficiaza de ajutoarele nationale tranzitorii, platite din fonduri de la bugetul de stat, cu conditia sa aiba trei capete in curte, indiferent daca toate cele 3 bovine dau lapte sau nu.

Ministrul Irimescu a precizat ca, din punctul sau de vedere, nu mai pot fi modificate conditiile de acordare a subventiilor pentru animale. Totusi, in cazul in care se va dori modificarea conditiilor de plata pentru crescatorii de animale din zona montana, atunci „va trebui sa convingem Comisia Europeana”, a subliniat Achim Irimescu.