Matasea japoneza esta una dintre cele mai iubite si cunoscute rase de gaini din lume, in special datorita penajului sau cu aspect de blana, matasos la atingere, care face deliciul expozitiilor si pasionatilor de galinacee. Pe langa imaginea sa exotica, carnea rasei Matase Japoneza este considerata o delicatesa in marile restaurante din lume.

Unul dintre crescatorii romani de Matase Japoneza este Marian Florin, in varsta de 32 ani, din Targu-Jiu. S-a indragostit de aceasta rasa acum mai bine de 5 ani, iar in prezent detine nu mai putin de 6 varietati: Alba, Paint (sau dalmatian), Splash, Negru, Albastru si Silver. Participa frecvent la concursurile de galinacee, reusind sa obtina pana acum trofee importante la campionatele judetene, precum si la cele nationale.

„Acum 5 ani am vazut pentru prima data cum arata o gaina dintr-o rasa specializata. Pana atunci pot spune ca nu avem notiunea de gaini de rasa. Dupa ce am vazut cum arata o Matase Japoneza, o Brahma, pur si simplu mi-am dat seama ca asta imi doresc sa cresc. Primele exemplare pe care le-am avut au fost din rasa Plymouth Rock, dupa aceea au venit celelalte. Asa am descoperit ca gaina nu este doar aceea care sta in gospodaria oamenilor, ci poate fi mult mai mult decat atat. Daca e crescuta cu multa grija, sunt foarte prietenoase”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marian Florin.

Pe langa exemplarele de Matase Japoneza, crescatorul de galinacee din Targu-Jiu mai detine si rasele Brahma Herminat Deschis, Wyandotte Somon Pitic.

Pentru a inmultii puii de Matase Japoneza, crescatorii organizeaza in fiecare an familii cuprinse din doua gaini si un cocos sau chiar si din 4 gaini si un cocos. Cei care doresc sa isi prezinte pasarile in cadrul expozitiilor trebuie sa fie atenti de asemenea si la caracteristicile exemplarelor destinate imperecherii. Pentru a avea o rasa cat mai pura, crescatorii recomanda evitarea inmulturii cocosilor sau a gainilor care prezinta defecte.

Matase Japoneza Silver

„Gainile de Matase japoneza sunt printre cele mai bune mame din toate rasele. Au un instinct matern deosebit de dezvoltat. De asemenea, datorita penajului, care e mai degraba un puf, au capacitatea sa pastreze foarte bine caldura. Necesita o boxa separata unde stau 2 gaini sa spunem, fara cocos. Important e sa le pastrezi adapostul curat, sa ai adapatori speciale, puse la o anumita inaltime, pentru a-si introduce doar ciocul cand se hidrateaza, nu toata barba, mai ales daca le pregatesti pentru concursuri”, ne-a mai spus crescatorul.

Pentru a participa la concursurile de galinacee, crescatorii urmaresc frecvent numeroase criterii de selectie, pentru a se asigura ca exemplarele lor se apropie cat mai mult de standardul rasei. „Sunt foarte multe criterii care se urmaresc. Unul este ca exemplarul sa aiba toate cele 5 degete, iar ultimele 3 sa formeze un unghi perfect. E un criteriu foarte strict”, explica Marian Florin.

Daca pe timpul verii, gainile pot umbla mai mult libere, pe timpul iernii, din cauza temperaturilor scazute, pasarile din rasa Matase Japoneza au nevoie de un adapost bine izolat, cu o ventilatie adecvata, pentru a feri pasarile de excesul de umiditate. Cu toate acestea, este important de precizat ca gainile si cocosii de Matase japoneza au o rezistenta destul de mare la frig.

„In primul rand, exemplarele trebuie ferite de umezeala si umiditate. Vara, este important de asemenea sa le oferi umbra, mai ales ca au acel penaj bogat. Nu in ultimul rand, pasarilor trebuie sa li se ofere libertate. Ziua trebuie sa se plimbe. Aceasta libertate de miscare e foarte importanta, deoarece le fereste de boli”, spune crescatorul.

O pasare Matase Japoneza ajunge la maturitate la varsta de 6-7 luni. Dupa aceasta perioada ea este hranita cu un amestec format din porumb, grau, ovaz si seminte de floarea-soarelui. Deoarece sunt lipsite de colesterol, ouale gainilor din rasa Matase Japoneza sunt deseori recomandate persoanelor care se confrunta cu afectiuni la ficat. Un alt aspect interesant este ca aceasta pasare are carnea, organele, precum si oasele negre.

Atat carnea, cat si ouale gainilor din aceasta rasa au calitati organoleptice deosebite, fiind considerate o delicatesa in marile restaurante. Chiar daca productia medie de oua este de circa 120 de oua pe an, gainile din rasa Matase Japoneza nu isi sisteaza ouatul nici macar pe perioada iernii. Cu toate acestea, ouale sunt mici, avand circa 35-40 de grame.

Greutatea medie a unui cocos din rasa Matase Japoneza se situeaza la circa 1,90 kilograme, in timp ce pentru o gaina aceasta este de aproximativ 1,40 kilograme.

Pentru anul viitor, Marian Florin isi doreste sa participe la Expozitia europeana de pasari de rasa (Danemarca), cat si la Campionatul Cluburilor de Matase Japoneza din Franta. „Imi doresc mult ca si in Romania sa existe tot mai multi crescatori care sa aiba multiple varietati de Matase Japoneza, deoarece sunt unele dintre cele mai frumoase pasari de rasa din lume”, ne-a mai spus crescatorul.

In functie de calitate, varsta, precum si de linia genetica de provenienta, un exemplar de Matase Japoneze este comercializat cu preturi cuprinse intre 100 lei si 500 lei (de la 4 luni in sus). Exista insa si unele exemplare care pot ajunge sa fie vandute si cu 1.500 de euro.

Share on Facebook