Consumul de carne din Romania creste, insa productia interna este in stagnare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu toate ca zootehnia reprezinta o ramura de baza a economiei Romaniei, ponderea ei in productia agricola a avut o tendinta descendenta in ultimii ani, ajungand la un mini istoric de 27,7%, se arata intr-o analiza a Bancii Transilvania.

Această componentă importantă a agriculturii prezintă un potențial ridicat de dezvoltare, aspect susținut de o serie de factori, inclusiv accesul la materii prime, tendința ascendentă pentru consumul intern de carne, nivelul record al deficitului comercial cu carne, perspectiva continuării procesului de convergență economică europeană și consecințele șocului indus de pandemie.

Consumul intern de carne a înregistrat o tendință ascendentă în ultimii ani, evoluție susținută de majorarea veniturilor populației (în contextul ameliorării climatului din piața forței de muncă) și de reducerea cotei TVA la alimente și servicii de alimentație de la 1 iunie 2015.

Conform estimărilor econometrice elaborate, consumul intern de carne s-a situat peste nivelul potențial începând cu anul 2016 și a înregistrat un nivel record de 1.44 milioane tone în 2018. Această evoluție a fost determinată de creșterea semnificativă a consumului de carne pe locuitor (spre nivelul record de 73.8 kilograme în 2018), factor care a contrabalansat tendința de scădere a populației (spre nivelul minim din anii 1960).

BT: carnea de porc si cea de pasare reprezinta 90% din consumul intern de carne

În prezent carnea de porc și carnea de pasăre contribuie cu aproximativ 90% la consumul intern de carne. Pe de altă parte, producția internă de carne s-a consolidat în ultimii ani în apropiere de nivelul de 1.5 milioane tone (greutate în viu), maximul din anul 2007.

Se evidențiază creșterea producției interne de carne de pasăre (peste 40% din total) spre cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 1990 (0.63 milioane tone greutate în viu în 2018).

De asemenea, producția de carne de ovine & caprine a consemnat o ușoară ameliorare în ultimii ani.

Pe de altă parte, producția internă de carne de bovine și producția de carne de porcine au înregistrat o tendință descendentă în ultimii ani.

Balanta comerciala intre import si export, deficit de peste 700 milioane euro

Creșterea semnificativă a consumului de carne și consolidarea producției interne au determinat intensificarea deficitului balanței comerciale cu carne, spre un nivel record de peste 700 milioane EUR în 2019.

„Ne așteptăm la creșterea investițiilor în zootehnie pe termen mediu, într-o evoluție susținută de potențialul ridicat al pieței interne, perspectiva echilibrării balanței comerciale, premisele de persistență a costurilor reale de finanțare la un nivel redus și continuarea procesului de convergență economică europeană”, comenteaza dr. Andrei Radulescu, director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE