AFF: producatorii romani de carne de porc si pasare, in pragul falimentului

Facebook
Twitter

Producatorii romani de carne de porc si pasare sunt in pragul falimentului, din cauza cresterii preturilor la energia electrica si la gaze, se arata intr-un comunicat remis de Asociatia Forta Fermierilor.

„Romanii sunt in pericol sa nu mai gaseasca deloc in magazine carne de porc si pasare din productia interna, din cauza cresterilor uriase de preturi la gaze si energie electrica!

Producatorii sunt in pragul falimentului! Asociatia Forta Fermierilor trage un semnal de alarma cu privire la impactul pe care cresterile imense de tarife, operate de distribuitorii de gaze naturale si de energie electrica, le au asupra sectorului agroalimentar din Romania”, se mentioneaza in comunicat.

Citeste si: Fonduri europene 2022 – finantare pentru afacerile de procesare a produselor

Potrivit sursei citate, membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociatiei Forta Fermierilor sunt revoltati de notificarile de majorari de tarife la gaze si curent pe care incep sa le primeasca.

„In numeroase cazuri, costul cu gazele naturale si electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizeaza a fi de 6-7 ori mai mare decat in cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar.

In procesul de productie, gazele naturale sunt esentiale pentru unitatile din sectorul zootehnic, fiind necesara ventilarea spatiului si mentinerea unei temperaturi constante pentru purcei si pui”, se precizeaza in comunicat.

Asociatia Forta Fermierilor apreciaza ca in prezent doar 25% din consumul de carne de porc proaspata mai provine din productia interna.

„Cu aceste majorari de pret, in sase luni vom ajunge la 100% consum de carne de porc din afara tarii, am fi singurul stat din UE care nu isi asigura nici macar un kilogram de carne din productia interna.

In sectorul pasare, situatia este diferita, dar la fel de dramatica.

Aici aveam singura zona de productie unde Romania isi acoperea din productia interna peste 90% din consum.

In jumatate de an, aceasta performanta va fi istorie”, subliniaza organizatia patronala in comunicat.

Asociatia Forta Fermierilor atrage atentia ca daca nu se vor gasi solutii pentru ca producatorii romani de carne de pasare si porc sa plateasca facturi rezonabile pentru consumul de gaz si energie electrica, in acest an deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare va creste cu aproximativ o treime, la minimum 3 miliarde de euro.

Presedintele Asociatiei Forta Fermierilor, Vlad Macovei, a transmis companiilor de utilitati ca nu exista nicio justificare economica pentru majorarea intr-o singura luna a energiei de 6-7 ori.

„Situatia a ajuns inadmisibila. Chiar vrem sa nu mai avem zootehnie in Romania? Sa aducem toata mancarea de afara?

Cu o crestere de costuri de 6-7 ori la electricitate si gaze, producatorii din zootehnie vor intra in faliment in sase luni.

Vom avea diminuari de productie chiar din februarie, cand vor incepe sa vina la plata facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru.

Serios, chiar nu se gandeste nimeni cum isi poate continua activitatea un sector esential pentru securitatea alimentara a Romaniei cu cresteri de costuri pe o zona esentiala de 6-7 ori?

Solicitam Guvernului Romaniei sa vina cu solutii pentru a mai putea vorbi de supravietuirea sectorului de porc si pasare in Romania. Iar companiilor de utilitati, care efectiv isi bat joc de antreprenorii romani din zootehnie si industria alimentara, le transmit doar atat: Sa va fie rusine pentru inconstienta de a pune in pericol productia de carne in Romania! (…)

Nu exista nicio justificare economica pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o luna la alta”, a declarat presedintele Asociatiei Forta Fermierilor, citat in comunicat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE