Fonduri europene 2022 – 1 miliard de euro pentru agricultura romaneasca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fonduri europene 2022 – In data de 5 ianuarie 2022, Ministerul Agriculturii a primit suma de  1,081 miliarde euro de la Comisia Europeana, suma ce reprezinta rambursari in contul cheltuielilor efectuate de APIA, in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2021, pentru acordarea platilor in avans fermierilor, aferente Campaniei 2021 din platile directe finantate din FEGA (Fondul European  de Garantare Agricola).

Sumele reprezinta sprijinul acordat fermierilor de la bugetul de stat, conform prevederilor europene si se ramburseaza ulterior de la Comisia Europeana. Platile finantate din FEGA se efectueaza la cursul de schimb valutar stabilit de catre Banca Centrala Europeana de 4,9475 lei pentru un euro si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 30.09.2021.

Citeste si: Inceput in zootehnie: cum te pregatesti si ce animale sa alegi

”Este un lucru imbucurator ca avem coerenta si performanta in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene in materie de plati directe, obiectiv strategic asumat prin programul de guvernare. Consider ca fermierii romani au nevoie de predictibilitate si stabilitate si este foarte important ca sprijinul pe care il primesc sa fie tintit pe nevoile lor si sa vina la timp. Prin programele pe care le-am pregatit pentru anul 2022, ne propunem sa utilizam pe deplin banii europeni disponibili pentru agricultura romaneasca si, totodata, fermierii sa primeasca la timp sprijinul financiar necesar. Astfel, vom mentine un nivel ridicat al productiei agricole, iar consumatorii vor avea acces la produse romanesti, de calitate, la preturi rezonabile”, a declarat ministrul Adrian CHESNOIU.

Mentionam ca, in conformitate cu reglementarile stabilite prin Regulamentele Comisiei Europene, platile din cadrul schemelor de sprijin se realizeaza in perioada 1 decembrie – 30 iunie a anului calendaristic urmator.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE