Inceput in zootehnie: cum te pregatesti si ce animale sa alegi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Traiul in mediul rural devine din ce in ce mai ofertant pentru tot mai multe persoane, care aleg sa renunte sa mai locuiasca la bloc, pentru aceasta varianta. Libertatea oferita, poluarea redusa, dar si posibilitatea de a dezvolta mici afaceri, in zootehnie sau agricultura vegetala, care sa genereze un profit extra, sunt doar cateva dintre motivele care ii determina pe multi sa faca aceasta alegere.

De regula, infiintarea unei mici gradini, deprinderea unor activitati mestesugaresti sau cresterea de animale sunt principalele activitati de care un proaspat proprietar al unei gospodarii se va bucura din plin odata ce se muta la tara. Cu toate ca in cazul primelor doua nu exista foarte multe restrictii, iar in cazul unui potential esec, urmarile nu vor fi foarte costisitoare, cand vine vorba despre cresterea animalelor situatia este cu totul alta.

Pentru ca zootehnia este o activitate care necesita destul de multa experienta, un fermier aflat la inceput de drum trebuie sa aleaga acele specii de animale care ofera o productivitate de mare si care pot fi crescute intr-un mod relativ facil. De aceea, in cele ce urmeaza, iti prezentam cele mai potrivite pasari si animale pe care le poti creste in noua ta gospodarie.

Rate

Daca iti doresti o sursa naturala de oua si de carne de pasare, ratele reprezinta o alegere foarte buna prin care sa le poti obtine. Pentru un tanar fermier, ratele Pekin sunt foarte potrivite, intrucat acestea nu au nevoie de un adapost foarte mare si, desi au apetit mai mare decat al gainilor, acestea isi vor cauta singure o mare parte din necesarul de hrana.

Mai mult, acestea nu scormonesc pamantul precum gainile, nu vor distruge plantele si florile din gradina ba, mai mult, se vor hrani cu buruieni si cu insectele de pe plante.

 Animale de companie

Daca esti pasionat de caini si pisici ar trebui sa stii ca aceste animale de companie pot reprezenta si o excelenta sursa de venit, iar inmultirea unor exemplare de rasa se poate dovedi foarte profitabila. In prezent, un pui de caine din rase precum buldog englez, mastif tibetan sau samoyed este cumparat de catre pasionati cu sume care pleaca de la 2.000 si ajung la 5.000 de euro. Si in cazul pisicilor exista rase „de lux”, iar o pisica persana, o Ashera sau Albastra de Rusia poate fi comercializata pentru sume care pleaca de la 2.000 si ajung chiar la 4.000 de euro.

Totusi, atunci cand alegi sa inmultesti caini si pisici de rasa, este important sa te asiguri ca rasa aleasa de tine este potrivita climei din Romania, ca ii poti asigura animalului toate conditiile necesare dezvoltarii corespunzatoare si ca acesta este hranit corespunzator.

Deloc de neglijat este si ingrijirea acestora, asa ca este necesar sa alegi un petshop de incredere, care sa iti ofere acces la cele mai eficiente tratamente si suplimente pentru necuvantatoare. Preventiv, este bine sa cunosti si tratamentele necesare de protejare impotriva parazitilor si ce pastile deparazitare caini si pisici sa alegi.

Iepuri

Cresterea de iepuri este o activitate profitabila, atat pentru persoanele care prefera aceasta carne cat si pentru cele care isi doresc sa o valorifice, infiintand o mica afacere. Perioada mica de gestatie a acestor animale, spatiul relativ mic de care au nevoie pentru a se dezvolta sau costurile mici cu furajarea fac din cresterea iepurilor o activitate convenabila pentru un fermier aflat la inceput de drum.

Pentru asigurarea adapostului, se pot folosi custi, care pot pot fi achizitionate din comert la un pret redus sau construite in propria gospodarie, rapid si simplu. Pentru furajare, se pot folosi verdeturi, buruieni de gradina sau furaje din comert. De asemenea, trebuie mentionat ca iepurii sunt o sursa foarte rapida de carne, iar sacrificarea acestora poate incepe din saptamana a opta de viata a puilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE