Comisia Europeana se pregateste sa reduca subventiile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru a se asigura ca rezerva financiara de criza in valoare de 450 de milioane de euro este disponibila in 2018, Comisia Europeana a anuntat ca intentioneaza sa faca o serie de reduceri asupra subventiilor incasate de fermieri.

Mai exact, este vorba de o micsorare de circa 1,388149% a platilor directe care depasesc valoarea de 2.000 de euro. Modificarea ar urma sa se aplice tuturor statelor membre, cu exceptia Croatiei, noteaza un comunicat al Comisiei Europene.

Rata de reducere a subventiilor pentru rezerva este in usoara crestere fata de anul trecut, atunci cand procentul a fost de 1.353905%. Astfel, valoarea totala a rezervelor va ajunge la suma de 459,5 milioane de euro.

Potrivit legislatiei europene, Comisia este obligata sa prezinte o propunere privind disciplina financiara inainte de sfarsitul lunii martie. Consiliul si Parlamentul European pot stabili disciplina financiara pana la 30 iunie 2016. In absenta unui acord, Comisia este cea care va putea stabili singura rata de reducere a subventiilor.

In luna octombrie, Comisia va prezenta o scrisoare de rectificare bugetara pentru proiectul de buget aferent anului 2018.

Potrivit legislatiei, sumele generate de disciplina financiara care raman disponibile in bugetul FEGA pana la sfarsitul exercitiului financiar, inclusiv fondurile rezervei de criza, se ramburseaza agricultorilor.

Bugetul Politicii Agricole Comune (PAC) este impartit in doi piloni, si anume platile directe pentru fermieri (subventii), precum si fondul pentru dezvoltare rurala.

Statele membre au dreptul sa transfere fonduri de la un buget la altul. O astfel de decizie urmeaza sa fie comunicata Comisiei Europene pana la 1 august 2017, noile prevederi urmand sa fie aplicate in cadrul exercitiului financiar 2019-2020, informeaza site-ul EurActiv.com.

Se estimeaza ca aproximativ 21% din platile directe sunt alocate practicilor agricole beneficie pentru mediu si clima. De exemplu, Franta va utiliza 10,8 miliarde de euro din primul pilon in vederea platilor pe agromediu.

Pentru intrega perioada de programare 2014 – 2020 Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetara totala a Masurilor implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE