Fonduri europene PNDR: in aprilie se da startul banilor europeni pentru tinerii fermieri si fermele mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In luna aprilie urmeaza sa fie deschise trei dintre cele mai accesate masuri de finantare cu fonduri europene, conform calendarului oficial anuntat de Ministerul Agriculturii. Este vorba despre submasura 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” si submasura 6.3 ” Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, precum si submasura 4.1” „Investitii in exploatatiile agricole”.

In total, Ministerul Agriculturii a anuntat ca in luna aprilie vor fi deschise nu mai putin de 8 submasuri de finantare cu fonduri europene din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020.

De exemplu, in aceasta luna MADR urmeaza sa deschida sesiunea pentru masura 4.1” „Investitii in exploatatiile agricole”, care va dispune de o alocare financiara in valoare de 105 milioane euro pentru investitiile in sectorul vegetal si de o alocare de 80 milioane euro pentru cele destinate zootehniei.

De asemenea, tot in luna aprilie, MADR va lansa si masura 4.1a „Investitii in exploatatiile pomicole”, aceasta avand o alocare financiara pentru acest an de 100 milioane euro.

O buna parte dintre fermieri asteapta insa lansarea submasurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, care va dispune in acest an de o alocare in valoare de 170 milioane euro.

Sunt eligibili solicitantii care au varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de Finantare si au absolvit minimum 8 clase, dar trebuie de asemenea, si sa detina competente si aptitudini profesionale, indeplinind cel putin una dintre urmatoarele conditii:

– studii medii/superioare in domeniul agricol/veterinar/economie agrara sau

– formare profesionala prin studii/ curs de calificare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara de cel calificare profesionala, conform legislatiei aplicabile la momentul acordarii certificatului de calificare profesionala sau
competente in domeniul agricol / veterinar/economie agrara dobandite prin participarea la programe de instruire/initiere/specializare care nu necesita un document eliberat de formatorii recunoscuti de catre ANC si presupune un numar de ore sub numarul de ore aferent Nivelului I de calificare profesionala (sub 80 de ore) sau

– recunoasterea de catre un centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale autorizat ANC a competentelor dobandite ca urmare a experientei profesionale sau

– angajamentul de a dobandi competentele profesionale adecvate intr-o perioada de gratie de maximum 33 de luni de la data adoptarii deciziei individuale de acordare a ajutorului.

Solicitantul nu va reduce dimensiunea economica prevazuta la depunerea Cererii de Finantare a exploatatiei agricole pe durata de executie a proiectului cu mai mult de 15%. Prin exceptie, in cazul pepinierelor marja de fluctuatie de maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare. Cu toate acestea, dimensiunea economica a exploatatiei agricole nu va scadea, in nicio situatie, sub pragul minim de 12.000 SO stabilit prin conditiile de eligibilitate.

Sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maxim trei/ cinci ani (perioada de cinci ani se aplica doar pentru sectorul pomicol) si este de 50.000 de euro pentru exploatatiile intre 30.000 S.O. si 50.000 SO si de 40.000 de euro pentru exploatatiile intre 12.000 S.O. si 29.999 SO.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub forma de prima in doua transe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de Finantare si de 25% din cuantumul sprijinului se va acorda in functie de implementarea corecta a Planului de Afaceri, fara a depasi trei ani (cinci ani pentru exploatatiile pomicole), de la semnarea contractului de finantare.

Acordarea sprijinului va fi proportionala cu gradul de indeplinire a Planului de Afaceri.

Tot in luna aprilie va fi lansata si submasura 6.3 – „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, cu o alocare financiara de 100 milioane euro.

In acest an, mai multe ferme mici vor putea accesa fonduri europene nerambursabile, dupa ce dimensiunea economica minima a fost redusa de la 8.000 SO la 4.000 SO.

Beneficiarii care pot accesa fonduri europene pentru ferme mici trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii obligatorii:

  • sa fie fermieri care au drept de proprietate si/sau drept de folosinta pentru o exploatatie agricola care intra in categoria de ferma mica1 cu exceptia persoanelor fizice neautorizate.
  • sa fie persoane juridice romane, sa actioneze in nume propriu si sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de Finantare;
  • sa aiba studii minime de 8 ani clase;
  • sa se incadreze intr-una din formele de organizare la data depunerii Cererii de Finantare, indiferent de data infiintarii formei respective de organizare.
  • sa respecte incadrarea in categoria de microintreprinderi1 sau intreprinderi mici1, indiferent de forma de organizare economica;
  • sa nu creeze conditii pentru a obtine in mod necuvenit un avantaj, in sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in orice etapa de derulare a proiectului.

Sprijinul public nerambursabil se acorda pentru o perioada de maximum 3/ 5* ani (*perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol) si este de 15.000 de euro, procentul de finantare nerambursabila fiind de 100%.

Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se va acorda sub forma de prima in doua transe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Deciziei de Finantare si 25% din cuantumul sprijinului se va acorda in functie de implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi 3/5* ani (*5 ani pentru exploatatiile pomicole), de la semnarea Deciziei de Finantare. Acordarea sprijinului va fi proportionala cu gradul de indeplinire a planului de afaceri.

De asemenea, in aceasta luna se vor lansa si urmatoarele submasuri, conform programului anuntat de MADR: 6.2 – „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”- 18,3 milioane euro, 6.4 – „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” – 35 milioane euro, 9.1 – „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol” – 5 milioane euro si 9.1a – „Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul pomicol” – 2 milioane euro.

Alocarea totala a masurilor insumeaza o valoare de aproximativ 2 miliarde euro, din care suma de 800 milioane euro destinata beneficiarilor publici si peste 1 miliard euro pentru masuri destinate beneficiarilor privati.

Anul trecut, rata de absorbtie a fondurilor europene prin PNDR 2020 s-a situat la circa 10% (plati de 767 milioane de euro), conform datelor anuntate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat recent noi ghiduri ale solicitantului, in varianta consultativa, pentru 10 submasuri de investitii cu fonduri europene din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE