AFIR

AFIR: mai multe ferme mici vor primi fonduri europeni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mai multe ferme mici vor putea accesa fonduri europene nerambursabile, dupa ce dimensiunea economica minima a fost redusa de la 8.000 SO la 4.000 SO, a anuntat de curand Cati Dobre, sef serviciu in cadrul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

„A scazut dimensiunea minima economica a fermelor mici la 4.000 de standard output, adica productie standard (SO), ceea ce inseamna ca se mareste plaja celor care pot accesa aceste submasuri”, a declarat Cati Dobre, in cadrul Targului National al Mierii.

Potrivit Ghidului solicitantului, erau considerate ferme mici cele care aveau o dimensiunea economica intre 8.000 si 11.999 SO.

Presedintele ACA, Ioan Fetea, a subliniat ca in acest context vor putea deveni eligibili la proiectele de finantare cu fonduri europene si apicultorii care detin mai mai mult de 75-76 de familii de albine.

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul Submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici este sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile pentru modernizarea fermei (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe, potrivit AFIR.

Sprijinul nerambursabil pentru aceasta submasura este de maxim 15.000 Euro si se acorda in doua transe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare. De asemenea, sprijinul se va acorda pe o perioada de 3/ 5 ani (perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol).

AFIR urmeaza in perioada urmatoare sa publice si noul Ghid al solicitantului pentru submasura 6.3, aferent sesiunii 2017.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE