Comisia Europeana aloca bani pentru promovarea culturii sorgului

Facebook
Twitter

Dupa primul Congres European dedicat Sorgului, care a avut loc anul trecut la Bucuresti, iata ca oficialii Comisiei Europene sunt de acord sa aloce 1,17 milioane de euro pentru a promova cultivarea aceastei culturi in Europa.

Din grantul de 1,17 milioane de euro, 870.000 de euro vor fi folositi, pe o perioada de trei ani, in activitati de promovare a culturii sorgului, chiar din primavara lui 2017.

Prin aceste fonduri, oficialii europeni spera ca tot mai multi fermieri sa fie convinsi de avantajele cultivarii sorgului, ceea ce va duce totodata la dezvoltarea unei strategii coerente asupra acestei culturi.

Primele tari in care se va promova cultura sorgului vor fi Franta, Spania, Italia, Bulgaria si Romania, precum si Rusia si Ucraina.

Promovarea culturii sorgului se va axa atat pe demonstratii in teren, diverse carti si materiale informative, precum si reclame sau informari de presa.

Cultura sorgului este considerata a fi o buna alternativa la cultura porumbului in zonele secetoase. Sorgul are capacitatea sa reziste la temperaturile ridicate din timpul verii, oferind chiar productii importante si in conditii de stres hidric.

Mai mult decat atat numeroase studii au aratat ca sorgul poate fi o planta la fel de hranitoare ca si porumbul in ceea ce priveste cresterea animalelor.

Constantin Loghin, un fermier din Iasi care lucreaza 180 de hectare, cultiva de aproape cinci ani sorg, pe mai bine de 20 de hectare. Chiar daca preturile oferite nu sunt foarte mari, agricultorul din Moldova se declara multumit de calitatile sorgului.

„De cinci an cultiv sorg, la inceput pot spune ca a fost o curiozitate. Am inceput cu 20 hectare, am avut insa si 30-35 hectare, insa in acest am am pus tot vreo 20 de hectare. Cand este foarte mult devine mai greu de vandut, de aceea seman mai putin si imi permit sa tin la pret. Ma aleg in general cu acelasi profit. E o alternativa buna la porumb, mai ales ca acesta din urma e si furat destul de des, probleme pe care nu le-am avut la sorg”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Constantin Loghin.

Fermierul afirma ca sorgul are o perioada de vegetatie lunga, fiind o planta iubitoare de caldura. Mai mult decat atat, semintele de sorg nu germineaza daca in sol nu exista o temperatura de minim 12 grade Celsius.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE