PNDR: peste 1 miliard de euro fonduri europene solicitate in 5 zile

Facebook
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta ca fondurile nerambursabile alocate pentru infrastructura de acces agricola, prin submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, au fost epuizate in totalitate ca urmare a solicitarilor de finantare primite de Agentie inainte de termenul limita al sesiunii, 30 iunie 2017.

De asemenea, fondurile disponibile pentru componenta de infrastructura rutiera, precum si cea pentru infrastructura educationala si sociala, pentru restul teritoriului (altul decât zona montana), solicitate prin intermediul submasurii (sM) 7.2 „Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica” au fost epuizate in primele 5 zile ale sesiunii 2017.

De la deschiderea sesiunii in data de 28 martie 2017, au fost depuse pentru finantare prin sM 4.3, infrastructura agricola, 386 de proiecte de investitii, pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile in valoare de peste 365 milioane de euro. Astfel, AFIR a primit in primele 5 zile ale sesiunii, solicitari de finantare care depasesc de peste 10 ori alocarea financiara stabilita, mai exact peste 1.200%.

Pentru investitii in infrastructura rutiera din mediul rural (drumuri comunale), care pot primi finantare prin sM 7.2 pentru restul teritoriului, AFIR a primit on-line pe pagina oficiala de internet, www.afir.info, 369 de proiecte in valoare de peste 370 milioane de euro. Astfel, Agentia a primit de 3 ori mai multe solicitari de finantare decât alocarea.

Totodata, au fost epuizate si fondurile disponibile pentru investitii in infrastructura educationala si sociala din mediul rural pentru restul teritoriului, finantate prin sM 7.2. S-au primit on-line 123 solicitari de finantare in valoare de peste 47 milioane de euro.

Dupa finalizarea evaluarii de catre expertii AFIR, proiectele vor fi selectate in functie de punctajul obtinut la criteriile de selectie, in ordine descrescatoare.

Punctajul minim al proiectelor care vor putea intra la finantare in sesiunea din acest an este de 80 de puncte pentru proiectele de infrastructura agricola (sM 4.3) si de 50 de puncte pentru proiectele de infrastructura rutiera si educationala (sM 7.2), restul teritoriului.

Selectia proiectelor se va realiza in limita fondurilor disponibile pentru fiecare dintre componentele cu alocare distincta aferente celor 2 submasuri amintite.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE