Comandamentul Estival 2019 a ajuns la final. Care au fost amenzile acordate

Facebook
Twitter

In perioada 24 iunie – 30 august  2019, in cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, echipe de medici veterinari oficiali au verificat modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.

Activitatea Comandamentului a fost realizata de medici veterinari oficiali din cadrul Serviciului de Control Oficial Siguranta Alimentelor, Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor Oficiale, atat din cadrul D.S.V.S.A. Constanta cat şi delegati ai altor D.S.V.S.A. judetene, organizati in serii de cate doua saptamani.

Inspectorii A.N.S.V.S.A. au verificat 2448 de unitati localizate in cele şapte zone de interes turistic: Navodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – Vama Veche.

Tipurile de unitati vizate au fost: cantinele taberelor şcolare, depozitele alimentare, unitatile de tip supermarket şi hipermaket, magazinele alimentare, pensiunile turistice, laboratoarele de cofetarie şi patiserie, beach – baruri, restaurantele şi alte unitati de alimentatie publica, in care se prepara şi se servesc alimente.

Astfel, controalele s-au desfasurat in: 944 de restaurante, 47 de pizzerii, 295 de unitati tip fast-food, 54 de braserii, 153 de unitati tip bufet, 228 de  baruri, 6 cafe baruri, 12 snack baruri, 8 unitati tip bistro, 2 unitati catering, 40 de cantine din tabere scolare, 8 pensiuni, 393 de magazine alimentare, 23 de cofetarii/patiserii, 126 de laboratoare cofetarie patiserie, 33 de  rulote, o rotiserie, 15 tonete,  16 depozite alimentare, 20 de supermarket-uri, 12 unitati comercializare produse congelate, 5 carmangerii, 3 unitati de procesare lapte si 4 autoutilitare.

In urma controalelor s-au constatat neconformitati cu privire la manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare, comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea conditiilor de igiena in spatiile de productie, ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, depozitarea in conditii necorespunzatoare a acestora, comercializarea produselor de origine animala cu termen de valabilitate expirat, nedemonstarerea trasabilitatii produselor alimentare, nementinerea 48 de ore a probelor de preparate culinare, folosirea  ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor in stare insalubra, efectuarea transporturilor de produse de origine animala cu mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar, absenta documentelor care descriu procedurile elaborate cu privire la principiile HACCP.

Pentru abaterile de la legislatia sanitara veterinara şi pentru siguranta alimentelor au fost aplicate 298 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 2.776.300 de lei.

De asemenea, au fost emise: Ordonanta de interzicere a activitatii pentru o unitate tip bufet, precum si patru Ordonante de suspendare temporara a activitatii pentru trei unitati tip fast-food si o unitate procesare lapte.

In aceasta perioada, au fost confiscate şi retrase de la vanzare 481 de kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate catre o unitate de neutralizare.

Activitatea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a personalului tehnic s-a axat, in principal, pe preventia aparitiei riscului si a pericolelor privind siguranta alimentara.

Ca urmare a eforturilor depuse de catre inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranta alimentelor care au activat in cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019 nu s-au inregistrat episoade de toxiinfectii alimentare care sa puna in pericol sanatatea si viata publica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE