MADR: obiectivele Romaniei privind agricultura bio

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Secretarul de stat in MADR, Daniel Botanoiu, considera ca Romania rebuie sa ajunga la o suprafata de 500.000 de hectare certificate in agricultura bio pana in 2021, in conditiile in care in prezent exista in jur de 364.000 de hectare si 10.000 de beneficiari inregistrati, iar piata de profil a crescut cu circa 30% in ultimii ani, relateaza Agerpres.

„La ora actuala avem 364.000 de hectare certificate si peste 10.000 de beneficiari inregistrati in agricultura bio. Anul 2021 trebuie sa ne gaseasca cu o suprafata de 500.000 de hectare. S-a creat aceasta Agentie pentru Calitatea si Marketingul Produselor Agroalimentare, azi a fost aprobata in Parlament si va pleca la Presedintie pentru promulgare – iar toate aceste produse de calitate vor avea directii foarte clare, cu o politica unitara, si vom finanta exact segmentul care va trebui finantat. Eu astept o revigorare a acestui sector”, a spus Botanoiu.

Botanoiu: „Piata bio din Romania a ajuns la 20 milioane de euro”

Oficialul a precizat ca anul trecut piata bio din Romania a ajuns la 20 de milioane de euro, inregistrand an de an o crestere de circa 30%, dar sunt alte state care ajung la 9 si 10 miliarde de euro, precum Elvetia, Germania sau Franta, state cu putere mai mare de cumparare.

„Eu cred ca in segmentul acesta trebuie sa mergem mai mult pe procesare ca sa adaugam valoare materiei prime si de aceea in viitorul program PNDR 2021-2027 vrem sa avem mai multe sume alocate pe partea de procesare, cu o cofinantare pentru a sustine dobanzile subventionate la banci, sa cream aceste oportunitati fermierilor. De aceea am creat si Casa Unirea tocmai pentru a prelua marfa, a o stoca si a o valorifica impreuna cu marile lanturi. De asemenea, am redus si TVA la 5%. Piata de produse bio a crescut cu 30% anul trecut fata de 2017, la fel si in 2017 fata de anul anterior si a ajuns acum la 20 de milioane de euro”, a subliniat Botanoiu.

Romania are in prezent un numar de 1.008 produse bio autorizate, iar in afara de cereale, produce uleiuri, vinuri, branzeturi, ceaiuri, miere, sapun, detergenti etc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE