MADR, discutii despre noua politica agricola si despre fondurile europene acordate prin aceasta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Petre DAEA, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in data de 29 august 2019 la Conferinta cu tema ”Politica Agricola Comuna – Prezent si viitor”, organizata la Bucuresti, de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala, din cadrul Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. Alaturi de ministru s-au aflat secretarii de stat Daniel-Eugeniu Crunteanu si Maricel Floricel Dima, precum si directori generali si experti din cadrul MADR.

Scopul conferintei a vizat informarea partenerilor sociali din sectorul agricultura, dezvoltare rurala si cercetare cu privire la prioritatile Romaniei pentru urmatoarea perioada de programare si consultarea publicului tinta in vederea asigurarii transparentei si participarii active in procesul de elaborare a noului Plan National Strategic in contextul noii Politici Agricole Comune (PAC) 2021-2027.

In deschiderea evenimentului, ministrul Petre DAEA a vorbit despre pasii parcursi pana in prezent catre noua PAC, pachetul de reforma PAC, rezultatele obtinute in cadrul Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, obiectivele comune ale PAC, precum si despre principalele directii de actiune avute in vedere in urmatoarea perioada de programare. Ministrul Petre DAEA a precizat ca este necesara continuarea si consolidarea politicilor aplicate pana in prezent si care sa raspunda unor obiective comune ale Statelor Membre.

Astazi am discutat despre Politica Agricola Comuna 2021-2027, cu cele trei regulamente aflate in discutie la nivelul Comisiei Europene, respectiv Planul National Strategic, Regulamentul orizontal privind finantarea, gestionarea si monitorizarea PAC si Regulamentul care vizeaza Organizarea Comuna Unica a Pietelor. Este o etapa de lucru pentru definirea mecanismelor noastre de actiune in perspectiva 2021-2027, pe baza acestor Regulamente. Se schimba total conceptul noii PAC, se va trece de la conformitate la performanta. Sunt cateva principii valoroase de flexibilitate, de subsidiaritate pe care trebuie sa le prelucram astfel incat sa le folosim in sprijinul fermierilor nostri, pentru etapa urmatoare”, a afirmat ministrul Petre DAEA.

In cadrul manifestarii, reprezentantii MADR au prezentat cadrul general al Planului National Strategic PAC, oportunitatile de finantare in sectorul agricol si cele de finantare a interventiilor care vizeaza mediul si clima in contextul Planului National Strategic, precum si Instrumente financiare – sprijin complementar pentru dezvoltarea spatiului rural.

Conferinta a fost organizata prin proiectul “Organizarea de Conferinte Tematice in cadrul Planului de actiuni ale Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala 2014-2020”, finantat prin masura de asistenta tehnica din cadrul PNDR 2014-2020 si a fost prima dintr-un numar de patru astfel de evenimente care vor fi organizate in acest an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE