Fermierii romani se vad nevoiti sa isi vanda marfa la preturi tot mai mici, desi lanturile de magazine au operat cresteri de preturi la raft. Patronatele din domeniu considera ca aceasta majorare a preturilor pentru consumatorul final este pur speculativa.

„Este inadmisibil ca in luna ianuarie 2018 pretul sa fie mai mare fata de luna decembrie 2017 – luna in care de regula cererea se dubleaza! Acest lucru ne ingrijoreaza ca asociatie si solicitam sprijinul autoritatilor competente pentru a verifica aceste informatii aparute in presa, privind explozia preturilor de la raft. Cresterea de pret nu se datoreaza unei cresteri din partea fermierilor, ci este o crestere speculativa pe care membrii ACEBOP nu o inteleg, deoarece in aceasta perioada consumul de carne este scazut”, a declarat dr. Mary Pana, presedintele ACEBOP, conform unui comunicat remis StiriAgricole.ro.

De asemenea, Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP) solicita marilor lanturi de magazine sa revizuiasca preturile de la raft pentru a creste consumul cat si pretul oferit producatorilor.

In urma informatiilor aparute in presa, fermierii sunt astazi indreptatiti sa va comunice punctual situatia reala din piata: In ultimele 30 de zile pretul oferit fermierilor de catre marile lanturi de magazine (care detin monopolul cu 60% din segmentul de vanzare produse alimentare al Romaniei) a devenit derizoriu.

„Astazi producatorii au ajuns sa vanda carnea de pasare la 4-5 lei/kg, iar la raft cumparatorul sa scoata aproape dublu din buzunar! Pretul carnii de porc la poarta fermei a scazut sub 5 lei/kg, iar presa ne informeaza astazi de preturi in crestere”, se mai arata in comunciat.

Producatorii raman fara optiuni

Situatia actuala este cu atat mai alarmanta cu cat producatorii autohtoni incep sa inregistreze pierderi semnificative, iar daca acest decalaj al preturilor va continua, nu vor mai putea fi sustenabili din puct de vedere financiar.

,,In cazul in care preturile continua sa scada, producatorii nu au alta optiune decat sa-si reduca activitatea si sa-si limiteze pierderile. Producatorii nu pot sa vanda la nesfarsit la pretul de acum, pentru ca ar insemna sa piarda bani’’, a declarat, luna trecuta, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor Carnii de Porc din Romania (APCPR), Tudor Stanca.