Ce ii asteapta pe fermierii romani in 2018

Facebook
Twitter

Avand in vedere ca anul 2017 se apropie de sfarsit, Ministerul Agriculturii si Agentiile agricole au inceput deja sa planifice principalele masuri care vor fi implementate in noul an. De anul viitor, se vor lansa o serie de programe care sa vina in sprijinul agricultorilor, se va modifica sistemul de acordare a subventiilor iar impozitarea detinatorilor de terenuri agricole va suferi de asemenea schimbari. Iata cum va arata agricultura romaneasca in 2018.

Cel mai asteptat proiect din domeniul zootehniei, proiectul de sustinere al crescatorilor de suine a suferit usoare modificari, si daca initial se dorea acordarea unei prime de 10.000 euro pentru fiecare 200 capete, acum a fost modificat spre a sustine investiile in acest domeniu si de a limita importurile. Acest proiect de lege este deja depus in Parlament si urmeaza sa fie aprobat pana la finele anului.

Crescatorii de taurine vor putea beneficia din 2018 de un program special, destinat cresterii raselor Baltata Romaneasca si Bruna. Pentru sustinerea acestui proiect, MADR pune la dispozitie aproape 4,5 milioane de lei, fonduri ce vor putea fi contractate in mare parte de institutele specializate in cresterea taurinelor.

AFIR lanseaza noi masuri de sprijinire a fermierilor

AFIR a luat in calcul cererile fermierilor asa ca din 2018, agentia va infiinta o noua masura, care are ca scop acoperirea riscurilor in agricultura. Tot de anul urmator va fi reactivata o noua masura, care de la intreruperea sa a fost extrem de solicitata de fermieri. Astfel, din 2018, masura de bunastare a animalelor va fi reimplementata.

AFIR isi propune ca din 2018 sa acceseze si o parte a pachetului financiar pe Pilonul II, suma care depaseste 8,1 miliarde de euro.

Noul sistem de plata al subventiilor aduce un plus de valoare de 10% pentru fermieri

Plata subventiilor in avans se va dovedi extrem de utila pentru cultivatorii de cereale, care vor putea sa cumpere de acum input-urile pentru insamantarea de anul viitor, la un pret mult mai mic. Din acest motiv, MADR estimeaza ca fermierii vor face o economie considerabila si ca vor putea inregistra un plus de valoare de pana la 10%.

O noua masura pentru PNDR 2014-2020

Din 2018, Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 va cuprinde o noua masura, Fonduri Mutuale, care urmareste sa creeze sau sa sprijine fondurile mutuale. Din aceste fonduri, se vor plati compensatii fermierilor, pentru pierderi economice cauzate de fenomene climatice nefavorabile, de incidente de mediu, de infestare cu daunatori sau de boli ale animalelor si plantelor.

Construirea unui sistem de irigatii performant

Reprezentantii MADR sustin ca din 2018 se va dezvolta un sistem de irigare, care consta in 40 de amenajari, sistem ce va trebui sa asigure in final irigatia a peste 2 milioane de hectare de teren. Lucrarile propriu-zise sunt programate sa inceapa in primul trimestru al anului urmator, cand se vor incepe decolantarile, se va efectua dotarea cu pompe si se vor introduce conductele necesare irigarii.

Terenurile agricole neintabulate nu vor mai fi eligibile pentru subventii

In conditiile in care din 2018 subventiile se vor acorda pe ferma si nu pe hectar, terenurile care nu sunt intabulate nu vor mai putea fi eligibile pentru incasarea sprijinului financiar. Programul National de Cadastru si Carte Funciara a impementat deja un program de cadastrare gratuita a terenurilor, program care se desfasoara destul de incet, avand in vedere ca sunt multe suprafete de teren suprapuse, in care figureaza doi sau mai multi proprietari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE