Telemea de Sibiu ar putea deveni, din 2018, produs cu indicatie geografica protejata, la nivelul Uniunii Europene, dupa ce reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Telemea de Sibiu i-au inmanat ministrului Agriculturii, documentele pentru obtinerea certificarii, informeaza Agerpres.
Seful MADR va inregistra in aceasta saptamana dosarul la minister, dupa care actele se vor trimite la Comisia Europeana si spera ca in 2018 cel tarziu acest produs sa fie protejat.
Intrebat daca se asteapta la o scumpire a produsului dupa ce va fi protejat, ministrul a declarat: “Ma astept sa fim corecti pe piata toti. Producatorii sa dea consumatorilor un produs autentic, iar pretul il stabilesc cererea si oferta si atunci vom vedea”. Ministrul spune ca telemeaua de Sibiu va putea fi si exportata in UE, dupa ce va fi protejata, dar “acesta este un drum mai lung”.
In prezent, producatorii din judetul Sibiu vand telemeaua cu preturi intre 12 si 17 lei kilogramul.
Intrebat daca se va scumpi telemeaua de Sibiu, dupa ce va fi protejata, presedintele Asociatiei Producatorilor de Telemea de Sibiu, Florin Dragomir, a declarat, pentru Agerpres: “Acum, la producator, pretul este de 16 — 17 lei kilogramul si in piata 20 — 22 de lei. Noi speram sa nu creasca pretul. Ideea noastra este sa putem vinde si in strainatate”.
Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, presedintele Asociatiei Comunelor din Judetul Sibiu, vrea scumpirea produsului “Telemea de Sibiu” dupa ce va fi protejat.
“Acum la producator pretul incepe de la 12 lei. Daca nu se reaseaza pretul si produsul care este protejat nu are o valoare reala, inseamna ca nu este corect perceput de consumator pe piata”, a spus primarul.
Telemeaua de Sibiu este o branza produsa integral din lapte de oaie crud proaspat muls, fara smantanire sau normalizare, maturata si pastrata in saramura. Doua tipuri — proaspata si maturata. La degustare se remarca un gust discret acrisor, fara nuante amare, potrivit de sarat, acest gust devenind mai pronuntat in cazul branzei foarte maturate. Dupa degustare lasa o senzatie untoasa. E facuta manual, numai in judetul Sibiu. Branza telemea a inceput sa se faca in 1908, la Sibiel, pe urma in Tilisca, dupa Primul Razboi Mondial, potrivit sursei citate.