Aproximativ 451.000 euro este suma pe care Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale trebuie sa o returneze beneficiarilor de fonduri europene care au castigat definitiv in instanta procesele cu AFIR, a anuntat Agentia in exclusivitate pentru StiriAgricole.ro. Pana in prezent, numarul total de litigii in care a fost implicata AFIR este de 535 de procese.
„Pana la aceasta data, numarul total al litigiilor privind conditiile artificiale (anulari/ suspendari notificari de neeligibilitate, procese verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare) in care AFIR a fost implicata incepând cu 1 ianuarie 2007, este de 536 litigii”, se arata intr-un raspuns al AFIR-ului, oferit pentru StiriAgricole.ro.
Din totalul litigiilor ce au ca obiect anulari de acte administrative privind conditii artificiale, 68 de dosare au fost solutionate definitiv, din care 6 au fost solutionate in favoarea beneficiarilor.
„Pana in acest moment, pentru cauze altele decat conditii artificiale, au fost solutionate in fond un numar de 231 dosare, din care 156 de dosare sunt in favoarea Agentiei si 75 de dosare sunt castigate de beneficiari de fonduri europene nerambursabile sau de solicitanti. Din totalul litigiilor solutionate defintiv in defavoarea AFIR (inclusiv cele generate de conditiile artificiale), pana in prezent, suma necesara a fi acordata beneficiarilor (in cazul unor beneficiari, suma va fi acordata dupa verificarea cererilor de plata ce vor fi depuse in cadrul implementarii proiectelor) este echivalentul in lei a aproximativ 451.000 euro”, se arata in raspunsul AFIR.
De asemenea, conform Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale, monitorizarea interna realizata de catre AFIR rezulta o incidenta mai mare de nereguli privind conditii artificiale in cadrul Masurii 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” din PNDR 2007 – 2013.
In acest an, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a decis sa trimita Corpul de control al ministerului la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pentru a face o ancheta privind suspinciuni de trucare a procesului de depunere de proiecte europene destinate comunitatilor locale. Potrivit unui comunicat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a primit o serie de sesizari referitoare la derularea unor sesiuni de depunere on-line a proiectelor europene la AFIR, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Suspiciunile se refera la sesiunile 25 mai 2016, aferente sub-masurii 7.2 – Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica”, componenta rutier montan si non-montan, si sub-masurii 4.3 – Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice- componenta drumuri agricole.
De asemenea, seful MADR a anuntat in aceasta luna ca cele doua agentii (AFIR si APIA) au acumulat penalități de peste 755 de milioane de euro, iar la acestea se mai adaugă și dezangajarea de aproape un miliard de euro din PNDR 2007-2013, impunandu-se o analiza asupra modului in care au fost cheltuie fondurile europene. Totodata, seful MADR sustine ca o asemenea analiza ar trebui realizata si pe proiectele SAPARD, deoarece multe investitii de acest gen au fost falimentate.
Peste 615 milioane de euro au fost atrase de fermierii romani in acest an, in cadrul proiectelor cu fonduri europene, finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.
Fermierii romani au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, care dispune de a alocare totala de 9,5 miliarde de euro.