Ghidul privind evitarea conditiilor artificiale, retras de pe site-ul AFIR! Andras Szakal: „Documentul are si lucruri mai putin bune”

Facebook
Twitter

Directorul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurala (AFIR), Andras Szakal, a anuntat de curand ca ghidul elaborat de institutia sa privind evitarea conditiilor artificiale va fi retras de pe site-ul Agentiei, in urma unei solicitari a unei organizatii din domeniul agricol.

„Ghidul privind conditiile artificiale se va retrage de pe site-ul AFIR-ului, in urma unei solicitari venite de la structurile asociative, astfel incat sa nu mai fie luat in calcul atunci cand expertul verifica eligibilitatea unui proiect. In calitatea mea de director AFIR, va pot spune ca acel ghid are lucruri bune, dar are si lucruri mai putin bune”, a declarat Andras Szakal, in cadrul unei conferinte organizate de publicatia „Capital”.

Directorul AFIR a mai spus ca fiecare ghid consultativ pentru masurile de investitie din PNDR va beneficia de o anexa in care sa fie cuprinse o serie de conditii artificiale, specifice respectivei submasuri.

„Nu trebuie sa lasam la latitudinea expertului sa interpreteze. Am convenit ca pentru fiecare masura sa elaboram o anexa in care sa fie cuprinse acele conditii artificiale specifice. Aceste conditii artificiale trebuie sa le stabilim foarte clar, de la fluxul de bani”, a mai precizat directorul AFIR.

Saptamana trecuta, Federatia Pro Agro a solicitat conducerii AFIR sa retraga ghidul privind conditiile artificiale.

„Legat de primul subiect, PRO AGRO solicita imperativ retragerea ghidului de conditii artificiale de pe „piata” si punerea pe acesta a unei etichete in sensul ca „nu reprezinta punctul de vedere oficial al autoritatilor romane”. Atata timp cat exista regulamente si legislatie nationala aplicabila in domeniu nu ne putem substitui acestora cu alte instrumente care sa simuleze legalitatea, provocand grave confuzii in practica. In acest sens au fost depuse la AFIR documente de pozitie ale organizatiei, documente care trateaza in detaliu toate aspectele ghidului, aratand ca acesta reprezinta un abuz legal. Suntem de acord, ca dupa modelul altor state europene, sa realizam impreuna cu reprezentantii AFIR Ghiduri de buna practica pe diferite masuri, ghiduri care sa indrume pozitiv aplicantii”, potrivit unui comunicat Pro Agro.

Conditiile artificiale sunt acele conditii de eligibilitate sau selectie create de beneficiari cu scopul de a se transforma din solicitanti neeligibili in eligibili, de a-si spori punctajul obtinut in cadrul criteriilor de selectie sau de a obtine avantaje financiare mai mari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE