grau cu gluten

Bulgaria estimeaza o recolta de grau cu 30% mai mica

Facebook
Twitter

Peste 200.000 de hectare de grau din Bulgaria sunt afectate in diferite grade din cauza secetei, a anuntat ministrul Agriculturii si Alimentatiei, Desislava Taneva, trasmite Novinite.

Pana in prezent, s-a stabilit ca un total de 28.000 de hectare sunt distruse complet, iar fermierii vor fi despagubiti pentru pierderile suferite. Totusi, in cazul culturilor distruse partial, nu exista un mecanism de compensare a pierderilor, arata sursa citata. Ministerul estimeaza ca recolta de grau va fi cu 30% mai mica decat anul trecut. Se estimeaza ca se vor recolta circa 5 milioane de tone de grau, astfel ca nu va afi afectat necesarul de consum intern.

Ventsislav Varbanov, fost ministru al Agriculturii si acum presedinte al Asociatiei Producatorilor Agricoli din Bulgaria, spune ca foarte multi fermieri care au arendat terenuri pentru a cultiva grau se vad in situatia de a nu putea plati arenda. Cele mai multe terenuri afectate sunt in zone productive, in care si chiriile sunt mari.

Datele oficiale arata ca sunt calamitate culturile de grau din districtele din nord-estul Bulgariei: Dobrich, Silistra, Ruse, Burgas, Sliven, Yambol, Haskovo si unele parti din Vratsa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE