Companie IT: putem avertiza fermierii, cu ore inainte sa vina grindina

Facebook
Twitter

Sistemele de monitorizare de tip Internet of Things (IoT) ale Syswin Solutions permit avertizarea fermierilor macar cu cateva ore inainte de producerea unor fenomene precum grindina, chiar atunci cand ANM spune ca in respectiva zona nu va ploua, a declarat directorul tehnic al companiei, Adrian Zarnescu

In prezent, o suprafata agricola de 38.000 de hectare din Romania e analizata de aplicatii IoT ale Syswin Solutions, a mai explicat.

„Cerealcom Dolj administreaza in jur de 18.000 de hectare, multicultura, si ni s-a cerut monitorizarea a tot ce inseamna rezerva de apa din sol si microclimate, care se formeaza la ora actuala datorita acestor schimbari climatice la nivel global; ANM spune ca intr-o anumita zona este ok, este soare, nu va ploua, nu se va intampla nimic gresit, dar analizand datele dintr-o zona foarte mica ne putem da seama cand apare grindina, foarte izolat, doar pe o anumita portiune sau zona, si in felul acesta putem avertiza fermierul macar cu cateva ore inainte ca acolo se va intampla ceva nasol”, a afirmat Adrian Zarnescu, la ZF High-Tech Innovation Summit 2019, organizata de Ziarul Financiar.

Directorul tehnic al Syswin despre cum functioneaza sistemul

„Am instalat foarte multe statii complexe, nu meteo, independente energetic, transmit datele prin LoRa, pentru ca nu exista acoperire in narrow band din zona respectiva, si transmit datele din statie in statie pana intr-o zona in care exista acoperire asigurata. Sunt foarte multi senzori care, imprastiati pe aceasta suprafata de cultura, preiau datele, le transmit, serverele le analizeaza, exista algoritmi de machine learning si data analytics, care transmit apoi catre interfetele utilizatorilor toate datele sau informatiile relevante”, a precizat Zarnescu.

Tehnologia poate fi aplicata si pentru prevenirea bolilor care distrug culturile agricole

„Internet of Things prinde cel mai bine in sistemele de smart city, dar in agricultura taranului roman nu prea trebuie sa ii explici cum il ajuta Internet of Things, trebuie sa ii arati cati bani scoate suplimentar. Daca un mare fermier reuseste sa implementeze o solutie IoT in agricultura, cel de alaturi se uita si vede ca i-au crescut beneficiile si si-a optimizat costurile, ca i-au mai ramas 3 milioane de euro in buzunar anul acesta, atunci vrea si el si vede el cum adopta. (…) In sistemele pe care le-am implementat exista ore de training, in care fiecare beneficiar este invatat cum sa foloseasca tehnologia, cum sa interpreteze datele. Bineinteles, exista si partea de data analytics, care il previne pe fermier cu privire la bolile care pot aparea in cultura pe care o administreaza, si in felul acesta fermierul stie din timp ce masuri trebuie sa ia astfel incat boala ori sa nu apara ori sa fie limitata teritorial, si prin aceasta modalitate reuseste sa isi creasca veniturile”, a afirmat directorul tehnic al Syswin Solutions.

Zarnescu: Interesul pentru digitalizare in agricultura, tot mai mare

„La ora actuala in Romania acoperim ca suprafata agricola undeva aproape de 38.000 de hectare pe care le monitorizam cu solutii IoT. Tot ce inseamna senzori de sol, umiditate, temperatura, electroconductivitate, pH, senzori de aer sau frunze electronice care iti dau acea evapo-transpiratie de pe frunza plantei. Noi speram ca in curand ne vom extinde si observam o crestere exponentiala a interesului in agricultura pentru partea de digitalizare”, a incheiat Adrian Zarnescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE