Comisia Europeana estimeaza scaderi de productie la aproape toate culturile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a revizuit prognozele pentru aproape toate culturile la nivelul UE, asteptandu-se la scaderi de productie, in mare masura pentru rapita, orz si grau.

Lunile secetoase au afectat serios cerealele de iarna. Totusi, in Spania prognoza privind recolta de orz este optimista.

Ploile din ultima vreme au coincis cu stadiul de inflorire al culturilor cerealiere de iarna. In cazul rapitei, conditiile de stres a apei deja au coincis partial cu stadiul de inflorire si / sau de umplere timpurie a boabelor.

„In estul Romaniei si in vestul Ucrainei, culturile sunt pipernicite si prezinta semne de ofilire si senescenta timpurie a frunzelor”, se arata in buletinul de monitorizare al culturilor din Europa.

Ploile de la sfarsitul lunii aprilie au facilitat insamantarea si aparitia culturilor de primavara plantate tarziu si a culturilor de vara in aceste regiuni, atenuand dificultatile cauzate de solurile de top foarte uscat, se mai arata in documentul citat. Cu toate acestea, multe culturi emergente s-au dezvoltat neuniform din cauza secetei existente la nivelul solului si vor avea nevoie mai multe precipitatii pentru a creste.

In schimb, un surplus favorabil de precipitatii a fost observat in tarile din vestul si estul Mediteranei. Conditiile meteorologice favorabile au predominat si in nordul Europei si in regiunea Atlanticului. De asemenea, si in Turcia au fost conditii meteorologice prielnice pentru dezvoltarea buna a culturilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE