Agrometeo: seceta pedologica puternica si extrema pe suprafete agricole din intreaga tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O seceta pedologica moderata, puternica si extrema se va semnala in cultura graului de toamna in in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crisana, Transilvania si in cea mai mare parte a Olteniei, se arata in ultima prognoza agrometeorologica emisa de Agentia Nationala de Meteorologie (ANM), valabila in perioada 7-13 mai.

Caracteristici meteorologice

Vremea mai rece de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 5…17°C in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…7°C si 10…22°C spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a regiunilor.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 10…29°C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 0…15°C, in aproape toata tara, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare. Regimul termic mediu diurn al solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 9…20°C, limite optime desfasurarii fazelor de germinare-rasarire-infrunzire la culturile semanate pana la aceasta data.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale, izolat sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crisana si Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei.

Izolat in nordul Olteniei si al Maramuresului, rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare. In stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Moldova, local in nord-estul, centrul, estul, sud-estul si sud-vestul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, estul, nordul, sudul, izolat in centrul si vestul Munteniei.

In Maramures si Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, local in nordul, vestul, sudul si sud-vestul Munteniei, nordul, nord-vestul si sudul Transilvaniei, estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va imprima ritmuri in general normale de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp in majoritatea regiunilor agricole, exceptand suprafetele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica prelungita, unde la nivelul sistemului radicular al plantelor de orz si grau de toamnǎ se va putea inregistra o incetinire a proceselor de vegetatie.

Cerealierele de toamna (orz si grau) isi vor definitiva infratirea (100%), continuandu-se totodata alungirea paiului (10-100%), la scara intregii tari. De asemenea, in zonele de campie va fi posibila declansarea fazelor de „burduf” si inspicare.

Cultura de rapita va parcurge alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor (20-100%), precum si inflorirea (10-30%), indeosebi in jumatatea sudica a tarii . Speciile pomicole se vor afla predominant in fazele de inflorire, precum si de crestere a frunzelor/lastarilor/rodului, la nivelul intregului teritoriu agricol.

In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor semnala dezmugurirea, infrunzirea si cresterea lastarilor laterali. Speciile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) isi vor continua germinarea (30-100%), rasarirea (20-100%), precum si aparitia primelor frunze (10-30%).

La sfecla de zahar si cartoful pentru consum se vor inregistra germinarea si incoltirea (10-100%), finalizandu-se totodata lucrarile de semanat, in aproape toate bazinele specializate.

Lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul, tratamente in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) se vor desfasura pe ansamblu in conditii bune, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

Urgentarea si chiar finalizarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului/plantatului la culturile de primavara (floarea-soarelui, sfecla de zahar, porumb, cartof);

– Fertilizarea faziala a culturilor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu si complexe);

– Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in semanaturile de toamna;

– Aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;

– Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE