BNR ieftinește creditele

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În vreme ce creditele pentru firmele mici sunt de circa trei ori mai scumpe în România față de alte state, iar fermierii prefer să se împrumute de la IFN-uri ca să scape de birocrația băncilor,  BNR transmite semnale clare către bancheri că e timpul să schimbe foaia.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, azi, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 3,5% pe an, de la 3,75%, începând cu data de 5 februarie 2014, a anunţat, într-un comunicat de presă, banca centrală. Consiliul de Administraţie al BNR a mai decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Totodată, CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat într-o conferinţă de presă organizată în data de 6 februarie 2014.

Din vara anului trecut, Banca Centrală a decis, în cinci rânduri, reducerea dobânzii cheie. Astfel, CA al BNR a hotărât, la începutul lunii iulie 2013, reducerea dobânzii cheie de la 5,25% la 5% pe an, iar în august de la 5% la 4,5% pe an. Alte două reduceri ale dobânzii de politică monetară, cu câte 0,25 puncte procentuale, au fost decise în septembrie şi noiembrie, dobânda cheie ajungând, astfel, la 4%.

În data de 8 ianuarie 2014, CA al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 4% începând cu 9 ianuarie, anul curent.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE