Tot mai multe bănci își manifestă intenția de a credita fermierii, dar aceștia au ajuns să ia împrumuturi din străinătate, ca să scape de dobânzile mari din România.
Anul acesta, numărul băncilor care s-au înscris în programul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru finanțarea agricultorilor cu credite garantate de stat a urcat la 12, de la șapte anul trecut, câte erau anul trecut. Băncile cu care APIA a încheiat deja convenții sunt: CEC Bank SA, Banca Transilvania SA, Banca Comercială Intesa Sanpaolo România SA, Raiffeisen Bank S.A, Procredit Bank S.A, BRD – Groupe Societe Generale SA, OTP Bank România SA, Unicredit Țiriac Bank SA, Piraeus Bank România SA, BCR, Bancpost, Banca Comercială Carpatica SA.
Anul 2013 a a dus producții record pentru fermieri, dar băncile nu s-au înghesuit să îi crediteze. Doar 7 bănci au semnat convenții cu APIA în 2013. Spre comparație, în 2012, un an în care fermierii au cerut să fie decretată starea de urgență în agricultură din cauza secetei, 12 bănci comerciale au încheiat convenții privind creditarea fermierilor cu APIA. În acel an, mai mult de 30.000 de fermieri au solicitat astfel de împrumuturi, dar nu se știe numărul celor care le-au și obținut.
Dobânda finală aplicată beneficiarului creditelor acordate de băncile care au încheiat convenții cu APIA trebui să se încadreze în marja RON – ROBOR 6M + maxim 4% ( conform Ordinului nr.703/23.07.2013), iar comisioanele aferente creditului sunt limitate la 1%. Chiar și în aceste condiții, fermierii s-au plâns în nenumărate rânduri că băncile din România practică dobânzi mai mari decât cele din țările de origine ale băncilor-mamă. Astfel, au fost nevoiți să caute finanțări în aceste state.Președintele Asociației Producătorilor Agricoli Mehedinți, Cornel Stroescu, are în exploatare 1.500 de hectare, pe care acum practică agricultura inteligentă cu utilaje noi, achiziționate de la un dealer din Germania, luate cu credit de la un IFN tot din această țară.
„Am luat credit de la furnizorul german, printr-un IFN din Germania. L-am întrebat pe furnizor dacă nu mă poate scăpa de bătăile de cap cu accesarea creditului pentru utilaje și el a intermediat creditul cu societatea germană, care mi-a dat banii rapid, pe cinci ani cu dobândă fixă de 5%, mult mai mică decât cea practicată la noi, fără să mă duc cu un portbagaj plin de hârtii”, spune Cornel Stroescu.
Rămâne de văzut dacă în 2013 bancherii își vor deschide visteria pentru fermieri.