Fermier: Nu am văzut nicio bancă falimentată de agricultori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dacă ar fi să ne luăm după oferta de credite pentru fermieri, am putea spune că agricultorii români sunt cei mai buni prieteni ai bancherilor. În realitate, lucrurile stau invers.

„Băncile nu ne dau credite pentru că la noi rambursarea se face în funcție de anul agricol. În plus, nu prezentăm destulă încredere pentru bănci că ne vom plăti ratele la timp, așa că dau credite speculatorilor, care le rambursează peste noapte. Dar nu am văzut nicio bancă falimentată de agricultori, ci doar de speculanți”, a declarat stiriagricole.ro pentru Ioan Cioroianu, președintele Asociației Fermierilor din România.

În România, băncile dau mai ușor credite pentru consum decât firmelor, pentru investiții sau capital de lucru, potrivit unui studiu realizat de Raiffeisen Bank anul trecut. La noi, costurile totale ale creditelor în monedă națională pentru firme sunt cele mai mari din regiune.

Ioan Cioroianu, președintele Asociației Fermierilor din România, mai spune că pentru tineri e și mai greu să aibă acces la credite, inclusiv la cele garantate de stat pentru achiziția de terenuri agricole, în condițiile în care băncile cer garanții peste garanții, iar comisionul care trebuie plătit Fondului de Garantare, de 4%, e greu de acoperit de fermierii care încă nu au prins „cheag”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE