Biocombustibilii vor incendia prețurile la alimente

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În următorul deceniu, prețurile atât la produsele vegetale, cât și la cele animale vor crește rapid, pe fondul diminuării producției agricole și a creșterii cererii de alimente, ca urmare a măririi numărului de locuitori ai planetei.

Până în 2022, ritmul de creştere a producţiei agricole mondiale va încetini, ceea ce va antrena o majorare a preţurilor globale la alimente, se arată într-un raport comun al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Cele mai rapide scumpiri se vor înregistra la carne, peşte şi biocombustibili. Un ritm mai lent de creștere se va înregistra la produsele agricole primare.

În perioada 2003-2012, producţia agricolă mondială a înregistrat o scădere medie anuală de 2,1%. Pentru următorul deceniu, se estimează că producţia agricolă mondială va avea un ritm de creștere lent, de 1,5%, din cauză că nu apar peste noapte terenuri agricole noi, costurile de producție vor continua să crească iar schimbările climatice îi vor forța pe agricultori să își regândească strategiile.

Cine va sătura foamea Chinei?

Și guvernanții vor trebui să țină seama de creșterea demografică și de impactul ei, precum și de schimbările climatice. China, de exemplu, și-a dublat în 2012 importurile de alimente. Astfel, aproape 13% din hrana consumată de chinezi a provenit din import în 2012.

În următorul deceniu, China își va spori importurile de carne şi oleaginoase, pe măsură ce consumul va depăşi producţia internă. Importurile de oleaginoase vor creşte cu 40%, urmând a fi responsabile pentru 59% din comerţul mondial, în timp ce importurile de produse lactate vor creşte cu 20%, se arată în documentul citat.

În schimb, raportul susţine că importurile de orez ale Chinei vor scădea cu 1,5 milioane tone pe an în următorul deceniu, pe măsură ce chinezii vor consuma mai multă carne. Pe ansamblu importurile de carne vor creşte cu 3% pe an până la 1,7 milioane de tone în 2022, însă carnea de vită va deveni produsul cu cea mai puternică creştere a importurilor, cu un ritm de 7% pe an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE