Monsanto se promovează pe banii contribuabililor americani

Facebook
Twitter

Contribuabilii americani suportă o parte din costurile activităţilor de promovare peste hotare a organismelor modificate genetic dezvoltate de firma Monsanto, arată un raport publicat de grupul de protecţia consumatorilor Food & Water Watch, transmite Agerpres.

Pe baza analizei a 926 de mesaje diplomatice dintre Departamentul de stat al SUA şi ambasadele din peste 100 de ţări, Food & Water Watch a descoperit că oficialii Departamentului de Stat au promovat în mod activ comercializarea seminţelor modificate genetic. Raportul susţine că oficialii americani au încercat să contracareze criticile opiniei publice faţă de anumite companii şi de asemenea au facilitat negocierile între guvernele străine şi companiile producătoare de seminţe precum Monsanto. Potrivit Food & Water Watch, aceste mesaje (trimise în perioada 2005-2009 şi publicate de Wikileaks în 2010 ) oferă detalii cu privire la modul în care Departamentul de Stat sprijină şi promovează interesele industriei biotech, care este criticată pe multe pieţe din străinătate.

“Se merge dincolo de promovarea industriei biotech americane’, a declarat directorul Food & Water Watch, Wenonah Hauter. ‘Este vorba de exercitarea de presiuni asupra ţărilor, subminarea organizaţiilor care se opun OMG-urilor şi forţarea guvernelor străine să reducă supravegherea asupra culturilor modificate genetic”, a adăugat Hauter.

Mesajele diplomatice arată că oficialii Departamentului de Stat au sfătuit ambasadele să ocolească legislaţia care ar putea împiedica dezvoltarea OMG-urilor şi de asemenea să încurajeze dezvoltarea şi comercializarea produselor modificate genetic. De asemenea, Departamentului de Stat a facilitat vizita unor oficiali şi jurnalişti din 17 ţări în SUA pentru a promova OMG.

Însă oficialii americani şi reprezentanţii Monsanto susţin că culturile modificate genetic sunt necesare pentru a creşte producţia mondială de alimente în condiţiile creşterii populaţiei.

Purtătorul de cuvânt de la Monsanto, Tom Helscher, a declarat că Monsanto crede că este vital să menţină un dialog deschis cu autorităţile guvernamentale şi cu organizaţiile comerciale din alte ţări.

“Suntem hotărâţi să menţinem schimbul de informaţii astfel încât oamenii să înţeleagă mai bine care sunt afacerile noastre şi angajamentele de a sprijini fermierii din întreaga lume”, a declarat Tom Helscher.

Culturile modificate genetic sunt larg utilizate în SUA. În schimb, în Uniunea Europeană, în ultimii 14 ani, doar două tipuri de OMG-uri au fost autorizate pentru cultură: soiul de cartof Amflora, dezvoltat de grupul german BASF, şi soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania Monsanto.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE