septembrie 17, 2021

Irigațiile cresc veniturile fermierilor cu 10%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Colaborările dintre fermieri și marile companii din domeniul agricol pot aduce profit de ambele părți, contribuind la dezvoltarea sectorului pe termen lung.

Un asemenea proiect este cel demarat în anul 2009 de Monsanto, alături de câțiva fermieri din județul Iași, prin care s-a avut în vedere reabilitatea sistemului de irigații din zona de est a României, prin utilizarea eficientă a apei râului Siret. Proiectul va fi finalizat în acest an.

Zona Tabăra-Bădărăi a fost aleasă datorită condițiilor climatice favorabile culturii semințelor. Până acum, s-au investit peste 3 milioane de dolari în sisteme de irigații. Numai pentru bazine, conducte, pompe și sistemul automat de pompare și rețeaua electric s-au cheltuit vreo 1,4 milioane de dolari. În total, vor fi irrigate 1.000 de hectare aparținând unui număr de șase companii partenere ale Monsanto. Datorită irigării, producția crește cu 12%, terenul poate fi folosit mai eficient, iar fermierii nu trebuie să își mai facă griji că nu vor obține randamente bune. Astfel, veniturile fermierilor au sporit cu 10%.

În plus, a avut de câștigat și economia locală de pe urma acestui proiect. Au fost create 30 de slujbe permanente și 800 de locuri de muncă temporare.

România dispune de o suprafață agricolă de 9,4 milioane de hectare. În 1945 s-a început lucrul la sistmul național de irigații, iar, în 1989, 3,1 milioane de hectare erau irrigate. După aceea, lipsa fondurilor, dezinteresul, atât a autorităților, cât și a agricultorilor, furturile au condus la scăderea suprafeței irigate la numai 141.244 de hectare în 2012.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE