Chinezii au furat secretele producătorilor americani de semințe Pioneer Hi-Bred și Monsanto

Facebook
Twitter

O femeie cu cetățenie chineză a fost arestată în Los Angeles, sub acuzația că a încercat să fure informații secrete privind activitatea unor producători de semințe de porumb.

Reținerea lui Mo Yun, soția președintelui unei companii chineze, are loc la puțin timp după ce procurorii americani au pus sub acuzare mai mulți angajați ai companiei chineze Dabeinong Technology Group Co., cunoscută ca DNB Group. Aceștia sunt învinuiți că au furat mai multe semințe patentate de porumb din câmpurile de cercetare din Illinois și le-au trimis cu un vapor în China, pentru a fi reproduse acolo. În acest caz sunt implicați șase cetățeni chinezi.

Mo Yun se ocupa de managementul programului de cercetare al DNB Group în perioada august 201-martie 2009. Ea este soția președintelui companiei chineze, Shao Genhou, care ocupă un loc în topul celor mai bogați oameni din lume, realizat de revista americană Forbes, cu o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari.

Totodată, Mo Yun este sora lui Mo Hailong, cunoscut în rândul oamenilor de afaceri drept Robert Mo. Acesta se ocupa de dezvoltarea relațiilor de afaceri la nivel internațional pentru DNB Group și a fost arestat la Maiami în decembrie, în cazul furtului de semințe certificate.

Planurile chinezilor de a fura secretele companiilor americane au ieșit la iveală în 2011, când mai multe persoane au fost prinse încercând să fure mostre din loturile de cercetare din Iowa ale Pioneer Hi-Bred și Monsanto. Potrivit procurorilor americani, citați de AFP, mostrele au fost expediate în diverse locații din China, printre care Hong Kong, dar și la reședința lui Mo Hailong din Florida.

Pioneer Hi-Bred și Monsanto au investit de-a lungul timpului sute de milioane de dolari în cercetare-dezvoltare. Paguba produsă de furturile orchestrate de chinezi se ridică la la cel puțin 30-40 de milioane de dolari.

De asemenea, trebuie precizat că autoritățile chineze au interzis importurile de porumb modificat genetic din Statele Unite, argumentând că nu îndeplinește standardele chineze de calitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE