ANSVSA: anemia infectioasa ecvina, inca o boala descoperita in Romania la animale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prezent, ANSVSA desfasoara actiuni pentru combaterea infectiei cu virusul anemiei infectioase ecvine, anunta institutia intr-un document.

Acestea se  realizeaza in baza unor acte normative emise de presedintele ANSVSA privind aprobarea programului de eradicare a anemiei infectioase ecvine, prin care se asigura cadrul legal pentru supravegherea efectivelor receptive, depistarea, izolarea si eliminarea ecvideelor infectate in termen de cel mult 30 zile de la primirea buletinului de analiza cu rezultat pozitiv.

Astfel, in acest an, in Monitorul Oficial, Partea I nr. 71 din 27 ianuarie 2023 a fost publicat Programul pentru supravegherea si controlul anemiei infectioase ecvine pe teritoriul Romaniei.

Obiectivul Programului este controlul infectiei cu virusul anemiei infectioase ecvine in scopul prevenirii difuzarii acesteia pe teritoriul tarii sau pe teritoriul altor state membre sau tari terte si asigurarea circulatiei libere si in conditii de siguranta din punctul de vedere al sanatatii animale a ecvideelor din Romania.

Citeste si: Ministerul Mediului: buget de 100 de milioane de euro pentru refacerea suprafetelor forestiere

Anemia infectioasa ecvina este o afectiune care genereaza pierderi economice importante prin reducerea efectivelor din cauza sacrificarii sau mortii animalelor bolnave, prin costurile mari pentru supravegherea si eradicarea bolii si a restrictiilor privind miscarea animalelor pe plan local, national si international.

Boala este raspandita pe tot globul, mai des in zonele endemice unde exista ape statatoare sau mlastini si unde principalii vectori si, anume insectele hematofage, se dezvolta in numar mare. Este o afectiune la care sunt receptive toate ecvinele, indiferent de rasa, varsta, sex (cai, magari, catari). Sursa principala de infectie o reprezinta animalele bolnave cu sau fara semne clinice de boala.

Pana in prezent, nu exista tratament specific si nici vaccin, protejarea animalelor de infectia cu virusul AIE asigurandu-se prin respectarea masurilor generale de profilaxie care se realizeaza prin verificarea anuala a statusului de imunitate a cailor prin teste serologice efectuate in laborator, distrugerea vectorilor (insecte hematofage) din adaposturi si din jurul acestora, efectuarea actiunilor de curatire mecanica si dezinfectia grajdurilor pentru animale, respectarea normelor privind circulatia animalelor etc.

Aceasta boala a evoluat endemic in Romania, pe tot teritoriul tarii aplicandu-se un program de eradicare ce consta in testarea ecvideelor si eliminarea celor cu rezultat pozitiv la testul pentru confirmarea anemiei infectioase ecvine.

Programul pentru eradicarea anemiei infectioase ecvine elaborat in baza prevederilor Decizia Comisiei 346/2010/UE a constituit si constituie in continuare o prioritate pentru Romania, ANSVSA facand eforturi logistice si financiare semnificative pentru eradicarea bolii si ridicarea restrictiilor impuse.

Ca urmare a progreselor obtinute in eradicarea bolii, in anul 2019, prin intermediul Deciziei de punere in aplicare (UE) 1886/2019 a Comisiei de modificare a Deciziei 2010/346/UE in ceea ce priveste regionalizarea Romaniei pentru aplicarea masurilor de protectie cu privire la anemia infectioasa ecvina, au fost ridicate restrictiile privind anemia infectioasa ecvina pentru mai mult de jumatate din teritoriul Romaniei.

Conform prevederilor acestui act normativ au ramas sub restrictie judetele Bihor, Satu-Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj, Cluj, Mures, Harghita, Alba, Sibiu, Brasov, Hunedoara, Caras-Severin, Gorj, Valcea si Tulcea.

In continuare, ca urmare a eforturilor depuse de ANSVSA in controlul bolii si a rezultatelor favorabile ale programului de eradicare a acestei boli, precum si a demersurilor repetate ale ANSVSA prin prezentarea situatiei epidemiologice la nivelul Comisiei Europene si a statelor membre ale Uniunii Europene, restrictiile impuse prin intermediul Deciziei CE 346/2010/UE au fost ridicate in luna mai a anului 2022, prin Decizia de punere in aplicare (UE) 2022/701 a Comisiei din 4 mai 2022 de abrogare a Deciziei 2010/346/UE referitoare la masurile de protectie cu privire la anemia infectioasa ecvina in Romania.

Este important de reamintit ca, responsabilitatea realizarii programului de supraveghere si asanare a focarelor de AIE revine in egala masura serviciilor sanitare-veterinare, proprietarilor de cabaline si a autoritatilor locale, care au obligatia sa respecte si sa aplice legislatia specifica.

ANSVSA supravegheaza boala prin activitatile specifice,  iar proprietarii de ecvine au obligatia sa asigure: identificarea prin microcip, pasaport, cod de exploatatie si inregistrarea in Baza Nationala de Date a tuturor ecvideelor existente in proprietate.

Toate acestea sunt obligatorii pentru obtinerea despagubirilor pentru animalele afectate de boala, plata contravalorii animalelor eliminate din focar se face la pretul pietei, prin costuri suportate de la bugetul de stat.

Un rol esential il are si colaborarea proprietarilor cu medicii veterinari la actiunea de recoltare a probelor de sange de la intregul efectiv de ecvideee (cu varsta de peste 12 luni) existent pe raza judetului, pentru supravegherea incidentei AIE prin examene de laborator.

In acest context, ANSVSA a organizat, in data de 9 februarie, la sediul Prefecturii judetului Tulcea o intalnire cu reprezentantii institutiilor responsabile si implicate in gestionarea cailor salbatici din Rezervatia Deltei Dunarii: Institutia Prefectului judetului Tulcea, Administratia Rezervatiei Delta Dunarii, Inspectoratul Judetean de Politie Tulcea, Agentia Nationala de Zootehnie din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Garda Nationala de Mediu.

Pe acest subiect, conform domeniului de competenta, vicepresedintele ANSVSA, dr. Danut Pale, alaturi de directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Tulcea, au prezentat situatia evolutiei AIE si actiunile care sunt intreprinse de serviciile veterinare in acest sens: informarea proprietarilor asupra obligatiilor care le revin, identificarea cabalinelor in vederea inregistrarii lor in baza de date si emiterea documentelor de identificare, depistarea anemiei infectioase ecvine, eliminarea celor pozitive, demersuri pentru despagubirea proprietarilor.

Mentionam ca, incepand cu anul 2010 au fost diagnosticate si eliminate mii de ecvidee cu anemie infectioasa ecvina, situatia epidemiologica imbunatatindu-se de la an la altul, in ultimii ani ajungand la o medie de 50-60 animale diagnosticate cu anemie infectioasa ecvina la nivelul intregii tari.

La nivelul judetului Tulcea, conform raportarilor DSVSA Tulcea, in anul 2020 au fost diagnosticate 7 animale, in 2021, 10 animale si in 2022, 18 ecvidee cu anemie infectioasa ecvina.

Intalnirea s-a finalizat cu intocmirea unui plan de masuri, care prevede actiuni ce vor fi implementate de catre fiecare instututie, in conformitate cu domeniul de competenta.

Facem precizarea ca, pentru evitarea altor sanctiuni care ar putea fi aplicate Romaniei, procesul pentru controlul anemiei infectioase ecvine pe teritoriul Romaniei trebuie sa continue, alaturi de masurile pentru respectarea prevederilor legislative privind circulatia ecvideelor atat pe teritoriul Romaniei, cat si pe cel al Uniunii Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE