Export de animale vii

APIA, noutati despre crescatorii de animale: un nou ajutor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA informeaza potentialii beneficiari ca pana la data de 23 martie 2023 inclusiv, Centrele APIA primesc cereri de solicitare pentru schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii  crescatorilor din sectorul bovin, in anul 2022 in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Beneficiarii sunt crescatorii de animale, care au in posesie permanenta bovine inscrise in BND, in calitate de proprietar de animale si/sau proprietar de exploatatie, respectiv:

  • persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane juridice, societati agricole constituite in baza Legii nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare.

Documentele depuse/transmise in copie de catre beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul”, vor fi datate si insusite prin semnatura de catre beneficiar.

Citeste si: FAO: preturile la alimente, mai mici in ianuarie 2023, dar inca departe de varful din martie 2022

Valoarea totala a schemei de ajutor de stat este de 217.756.000 lei, echivalentul sumei de 44 milioane euro si se asigura de la bugetul de stat in limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pe anul 2023.

Cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap vaca adulta.

Valoarea totala a ajutorului ce poate fi acordata pentru fiecare beneficiar nu depaseste echivalentul in lei a 250.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta nr. 3/2023.

Sumele primite prin alte scheme de sprijin finantate de la bugetul de stat pe Sectiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56, lit.a) din Comunicarea Comisiei Europene, se deduc din pragul maxim de 250.000 EURO/beneficiar.

Plata ajutorului de stat se efectueaza pana la data de 31 decembrie 2023.

Informatiile privind beneficiarii, conditiile de eligibilitate, documentele ce insotesc cererea de solicitare a ajutorului de stat, precum si Ghidul solicitantului se vor regasi publicate pe site-ul APIA www.apia.org.ro .

Legislatie:

O.U.G nr.3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii  crescatorilor din sectorul bovin, in anul 2022, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE