ANSVSA controleaza centrele de sacrificare. Ce nereguli au fost descoperite?

Facebook
Twitter

In perioada 28.03.2021 – 14.04.2022, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel national, controale oficiale privind modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare in:

– 6.286 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, macelarii, pescarii, unitati de alimentatie publica de tip pizzerii, cantine, unitati de catering, restaurante care livreaza hrana preparata consumatorilor finali in sistem de livrare la comanda, cofetarii, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, piete agroalimentare, centre prelucrare lapte, integrate in cadrul exploatatiei);

– 463 de mijloace de transport destinate produselor alimentare si animalelor vii;

– 84 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine, la nivelul carora au fost sacrificate 62.248 de capete tineret ovine/caprine;

Citeste si: Atentie la alimentele cumparate. Produse pentru masa de Paste care contin pana la 152 de E-uri

– 21 de spatii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor si iezilor la nivelul pietelor (3 Arad, 2 Caras Severin, 2 Cluj, 2 Constanta, 1 Dambovita, 1 Dolj, 4 Gorj, 4 Harghita, 1 Hunedoara, 1 Iasi).

In intervalul 28.03. – 14.04.2022, in Romania au fost sacrificati in total 62.248 de miei si iezi.

Deficientele constatate de inspectorii Autoritatii, in urma controalelor efectuate, au fost sanctionate prin:

– aplicarea a 423 de sanctiuni contraventionale, care au insumat 1.934.180 de lei;

– emiterea a 8 ordonante privind suspendarea temporara a activitatii;

– emiterea a 2 ordonante privind interzicerea desfasurarii activitatii.

De asemenea, au fost aplicate masuri de retinere oficiala si au fost dirijate catre unitati de neutralizare 1.676 de kg de produse alimentare, care nu respectau normele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor (495 kg. produse din carne, 281 kg. carne proaspata, 652 kg. peste si produse din pescuit, 248 kg. diverse produse alimentare).

Cu ocazia controalelor efectuate in trafic, au fost retinute oficial, eutanasiate si neutralizare 54 capete tineret porcin (animale neidentificate si fara documente sanitare veterinare).

Dintre neconformitatile constatate si sanctionate, pot fi mentionate urmatoarele:

– desfasurarea activitatilor in spatii/unitati neinregistrate sanitar veterinar;

– deficiente referitoare la demonstrarea trasabilitatii produselor alimentare;

– etichetare necorespunzatoare;

– lipsa implementarii corespunzatoare a programului de autocontrol;

– lipsa monitorizarii temperaturii in depozit;

– utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor;

– deficiente privind elaborarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

Controalele ANSVSA cu aceasta tematica sunt in desfasurare, urmand ca rezultatul final al acestor actiuni sa fie prezentat intr-o comunicare ulterioara.

ANSVSA recomanda tuturor consumatorilor ca achizitionarea produselor alimentare pentru Sarbatorile Pascale sa fie facuta numai din unitati sau spatii aflate sub control sanitar veterinar.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE