ANSVSA, controale de Paste: amenzi de aproape 2 milioane de lei, acordate operatorilor agroalimentari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 423 de amenzi, in valoare de 1,934 milioane de lei, in cadrul controalelor derulate in preajma Sarbatorilor de Paste, 28 martie – 14 aprilie.

Conform sursei citate, in intervalul mentionat, in Romania au fost sacrificati in total 62.248 de miei si iezi.

De asemenea, in urma controalelor au fost emise 8 ordonante privind suspendarea temporara a activitatii si 2 ordonante privind interzicerea desfasurarii activitatii.

Citeste si: Proiect: sprijin de 1.200 de euro / hectar pentru cultivatorii de struguri

Totodata, au fost aplicate masuri de retinere oficiala si au fost dirijate catre unitati de neutralizare 1.676 de kg de produse alimentare, care nu respectau normele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor (495 kg. produse din carne, 281 kg. carne proaspata, 652 kg peste si produse din pescuit, 248 kg diverse produse alimentare).

“Cu ocazia controalelor efectuate in trafic, au fost retinute oficial, eutanasiate si neutralizate 54 capete tineret porcin (animale neidentificate si fara documente sanitare veterinare)”, mai mentioneaza ANSVSA.

Potrivit Autoritatii, au fost efectuate controale oficiale privind modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare in 6.286 de obiective din sectorul alimentar, in 463 de mijloace de transport destinate produselor alimentare si animalelor vii, 84 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine, la nivelul carora au fost sacrificate 62.248 de capete tineret ovine/caprine si 21 de spatii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor si iezilor la nivelul pietelor.

Printre neconformitatile constatate si sanctionate de inspectorii sanitari-veterinari se numara: desfasurarea activitatilor in spatii/unitati neinregistrate sanitar veterinar, deficiente referitoare la demonstrarea trasabilitatii produselor alimentare, etichetare necorespunzatoare si lipsa implementarii corespunzatoare a programului de autocontrol.

De asemenea, inspectorii ANSVSA au mai constatat lipsa monitorizarii temperaturii in depozit si utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor.

Controalele ANSVSA cu aceasta tematica sunt in desfasurare, urmand ca rezultatul final al acestor actiuni sa fie prezentat intr-o comunicare ulterioara.

Conform sursei citate, ANSVSA recomanda tuturor consumatorilor ca achizitionarea produselor alimentare pentru Sarbatorile Pascale sa fie facuta numai din unitati sau spatii aflate sub control sanitar veterinar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE