Romania are posibilitatea de a oferi produse de calitate, la preturi accesibile, in conditiile in care se deschid noi piete, iar circuitele comerciale se reorganizeaza, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
„Efectele crizei din Ucraina sunt evidente. Le simtim pe pielea noastra, a tuturor.
Vedem ca peste situatia provocata si bulgarele de zapada provocat de cresterea pretului la energie si gaze naturale, care a antrenat foarte multe sectoare economice din Romania si nu numai, la nivel global, a venit si aceasta criza.
Citeste si: Lana de oaie Turcana primeste certificarea europeana
Se reorganizeaza pietele, se reorganizeaza circuite comerciale stabile si preexistente si poate fi o oportunitate pentru antreprenorii romani din agricultura si industria alimentara pentru ca se deschid noi piete unde Romania are capacitatea si posibilitatea sa vina cu produse de calitate la preturi competitive”, a afirmat ministrul Agriculturii, la o videoconferinta pe tema programelor de garantare pentru antreprenori, organizata de Consiliul National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR).
El a subliniat ca Romania are marele avantaj de a avea o agricultura care produce materii prime in cantitati mult mai mari decat necesarul de consum intern.
„Daca intram in lantul de procesare si macar adaugam o prima veriga in procesarea materiilor prime cu siguranta vom reusi sa aducem plus valoare produselor noastre, evident cu posibilitatea de finantare – si am creat-o prin noul Plan strategic.
Am majorat cuantumul sprijinului public de la 2,5 milioane euro la 15 milioane de euro, astfel incat sa facem posibila aparitia unor fabrici de procesare, unitati de procesare de capacitate mai mare, dat fiind faptul ca industria alimentara si, in general, in unitatile de procesare rata profitului este una mai scazuta – si atunci ai nevoie de volume mari ca sa cuceresti noi piete, ai nevoie de stabilitate”, a spus Adrian Chesnoiu.
Ministrul Agriculturii a precizat ca a fost alocata o suma considerabila, de 200 de milioane de euro, care sa mearga tintit spre acele domenii si sectoare de activitate unde exista potential de procesare si de adaugare de valoare materiei prime prin procesare.
„Vom stimula pe de o parte fermierii in anumite cazuri si pe de alta parte procesatorii sa incerce ca excedentul de materie prima care in mod uzual lua calea comertului intra-comunitar sau in afara Uniunii Europene, sa le proceseze in tara.
Si pentru asta stimulam cumva atat fermierul cat si procesatorul sa nu mai fie tentat sa vanda materia prima, ci s-o introduca intr-o prima veriga de procesare la nivel national.
Alocarea sumei de 200 de milioane este importanta si vizeaza acest an bugetar si sper eu aceasta masura sa aiba continuitate in timp si in anii care urmeaza”, a adaugat Adrian Chesnoiu.