ANSVSA: 47 de focare de pesta porcina in Romania

Facebook
Twitter

47 de focare de pesta porcina erau active saptamana trecuta, dintre care 44 la nivelul gospodariilor populatiei si 3 focare in exploatatiile comerciale, anunta ANSVSA.

In ceea ce priveste exploatatiile comerciale, ANSVSA precizeaza ca este vorba despre o exploatatie din judetul Timis, cu 39.191 de capete de porcine, confirmata in data de 11 octombrie 2022 prin buletinul de analiza cu rezultat pozitiv pentru identificarea genomului virusului PPA emis de Laboratorul National de Referinta pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala.

Citeste si: Studiu: cifra de afaceri a companiilor agricole din Romania, cea mai mare crestere din ultimii 10 ani in 2021

Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice, toate indiciile conduc la concluzia ca cea mai probabila cale de patrundere a bolii este reprezentata de factorul uman.

De asemenea, un focar a fost confirmat in data de 25 octombrie la o exploatatie comerciala din judetul Iasi, cu 19.983 de capete de porcine, si in acest caz toate indiciile conducand la concluzia ca cea mai probabila cale de patrundere a bolii este reprezentata de factorul uman.

Cea de-a treia este o exploatatie comerciala tot din judetul Iasi, cu 3.566 de capete de porcine, confirmata in data de 27 octombrie.

Din datele anchetei epidemiologice, calea de patrundere a bolii este reprezentata de popularea acestei ferme in data de 23 octombrie cu porcine provenite de la exploatatia comerciala din Iasi confirmata cu PPA in data de 25 octombrie.

In perioada 2017 si pana in prezent au fost stinse 5.843 de focare de pesta porcina africana, precizeaza ANSVSA.

De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost diagnosticate 6.787 de cazuri la mistreti in 41 de judete.

In conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreti se sting dupa cel putin 2 ani de la aparitia lor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE