Vremea va fi calda in minivacanta de 1 decembrie, cu temperaturi care pot ajunge si la 13-14 grade Celsius, a declarat Elena Mateescu, director general al ANM.
„Asa cum arata informatiile la acest moment, pentru 1 Decembrie avem temperaturi care vor caracteriza o vreme in general mai calda, cu 13-14 grade in partea de sud-est a tarii, inclusiv 11-12 grade in Capitala.
Pentru un debut de luna decembrie inseamna o vreme usor mai calda.
Sigur ca nu excludem sa avem si precipitatii la nivel local.
Citeste si: Ministerul Agriculturii solicita decontarea a peste 250 de milioane de euro de la UE
Deocamdata, masa de aer rece, cel putin in jumatatea nordica a tarii ramane de interes si la sfarsitul ultimei luni din aceasta toamna, posibil si la debutul primei luni din aceasta iarna.
Vineri vom actualiza informatiile care sa includa prima luna de iarna.
S-a schimbat putin evolutia primei saptamani, de la o saptamana usor mai calda, asa cum aratau informatiile ieri, rularea pentru urmatoarele patru saptamani arata pentru intervalul 28 noiembrie – 5 decembrie o vreme in general apropiata de normalul termic.
Important este caracterul deficitar al precipitatiilor si sper sa putem sa ne bucuram de aceasta minivacanta, indiferent daca ploua sau la munte ninge.
Pana la urma, vremea tine cu noi, in sensul ca trebuie sa luam si partea buna a lucrurilor, ca a plouat in aceasta perioada.
Vorbeam de un an agricol anterior excesiv de secetos.
Inca avem zone in tara, in partea de sud-a est a tarii, unde seceta pedologica este una extrema”, a afirmat Mateescu.
Conform specialistei ANM, pana la acest moment, anul 2022 se claseaza in topul celor mai caldurosi cinci ani din istoria masuratorilor meteorologice din Romania.
„Facand prelucrarea primelor 11 luni din acest an, cu o temperatura medie de 11,4 grade Celsius plaseaza, la acest moment, anul 2022 in top 5 cei mai caldurosi ani din istoria masuratorilor meteorologice.
Va face diferenta luna decembrie, dar, chiar si in cazul unei luni decembrie normale, 2018 a avut un decembrie normal si se plaseaza in top 5, este posibil ca si 2022, in functie de aceasta evolutie, sa se plaseze in aceeasi tendinta a celor mai caldurosi an din istorie.
De aceea, modernizarea infrastructurii este una imperios necesara”, a subliniat sefa ANM.