Romsilva a vandut, in primele 10 luni din 2022, 1,63 milioane de metri cubi de lemn de foc pentru populatie, cu 26% mai mult decat aceeasi perioada a anului 2021. Si pretul a inregistrat o crestere de 25%, informeaza Bogdan Boghian, sef birou in cadrul Directiei Comerciale a Romsilva.
„In primele 10 luni ale anului curent unitatile din structura Regiei Nationale a Padurilor au valorificat un volum de 1,63 milioane metri cubi de lemn de foc pentru populatie, cu 26% mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2021.
Preturile de valorificare variaza in functie de specie, de conditia de livrare, dar si in functie de zona in care se realizeaza comercializarea lemnului.
Astfel, in cazul diverselor specii moi, pretul pleaca de la 160 de lei/mc in zona de sud si poate ajunge la aproximativ 350 de lei/mc in cazul lemnului de foc de diverse specii tari, in timp ce in zona de nord, unde resursa este mai insemnata, preturile sunt mai scazute, respectiv in jur de 100 de lei in cazul lemnului de rasinoase si in jur de 250-300 de lei in cazul diverselor specii tari”, a subliniat Boghian.
Reprezentantul Romsilva estimeaza ca, pana la finele acestui an, Regia va mai pune pe piata inca cel putin 400.000 de metri cubi de lemn pentru foc prin unitatile proprii.
Citeste si: Andrei (INS): Romania este mare importatoare de produse, dar importam si inflatia
„Vreau sa mentionez ca, in acest an, s-au facut eforturi considerabile pentru contractarea de prestari de servicii de exploatare, in asa fel incat sa putem recolta lemnul si sa-l aducem in conditiile de livrare pentru populatie.
Am contractat in acest an de circa 2,5 ori mai multe prestari de servicii de exploatare decat in anul trecut si avem incheiate contracte pentru circa 1,7 milioane metri cubi pentru a fi exploatati in acest an.
De asemenea, cu utilajele proprii am exploatat mai mult cu 20% fata de aceeasi perioada anului trecut, adica aproximativ 1,8 milioane de metri cubi”, a adaugat acesta.
In ceea ce priveste plafonarea pretului la lemnul de foc pentru populatie la 400 de lei/mc, masura care a creat un blocaj in piata, Boghian a transmis ca aceasta este o decizie a Guvernului si „evident ca unitatile RNP o respecta”.
„Totusi, trebuie sa mentionez ca, in general, Regia Nationala a Padurilor valorifica lemn de la locul de recoltare, din padure, de la platformele forestiere situate la drumurile de acces, iar pretul mediu realizat la 10 luni este de 230 de lei/mc.
Insa, pentru a ajunge lemnul la beneficiarul final, trebuie sa acceptam ca mai sunt si alte cheltuieli care intervin, respectiv cheltuieli de transport, cheltuieli de manipulare, de sectionare, de despicare si alte cheltuieli.
Noi asiguram si aceste servicii de transport al lemnului, sectionare sau paletizare, pentru circa 7% din volumul pe care-l oferim catre populatie”, a explicat reprezentantul Romsilva.
Acesta a sustinut ca, pana la finele anului, volumul total de lemn care va fi pus pe piata de RNP – Romsilva va ajunge la 10 milioane metri cubi, fiind suplimentat cu 500.000 metri cubi, fata de programul initial de 9,5 milioane recoltat din padurile proprietate publica a statului.
Datele Romsilva arata ca 3,9 milioane de metri cubi vor fi oferiti ca lemn fasonat, iar 6,1 milioane de metri cubi ca lemn pe picior.
„La licitatiile de masa lemnoasa fasonata organizate de Romsilva preturile de adjudecare au crescut, in acest an, cu circa 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Bineinteles, o crestere mai mare se inregistreaza in cazul operatorilor economici care cumpara lemn de valoare si caruia ii dau o utilizare superioara, in timp ce cresterea la lemnul de foc a fost mai mica, de circa 25%, generata in principal de cheltuielile care au intervenit in exploatarea lemnului si aici ma refer la cheltuielile cu combustibilii, cu forta de munca, pentru ca exista si la noi aceasta problema, cu costurile energiei, dar si alte cheltuieli care au crescut in ultimul an”, a afirmat Boghian.
Nu in ultimul rand, oficialul Romsilva a mentionat ca, incepand din 2023, institutia pe care o reprezinta va fi obligata sa valorifice 50% din volumul pe care il recolteaza ca lemn fasonat, in conditiile in care, pana in prezent, media multianuala era de circa 30%.
Consiliul de Administratie al RNP – Romsilva a aprobat, in sedinta din data de 10 octombrie 2022, un volum de 10 milioane de metri cubi pentru a fi recoltati in 2023 din padurile proprietatea publica a statului, iar din acest volum 50% urmeaza sa fie valorificat ca lemn fasonat, exploatat prin forte proprii sau contracte de prestari servicii de exploatare forestiera, si 50% prin licitatii de vanzare a lemnului pe picior catre agentii economici atestati.
„Regia Nationala a Padurilor este obligata, incepand de anul viitor, sa valorifice 50% din volumul pe care-l recolteaza ca lemn fasonat.
Adica lemn deja taiat, in sortimente industriale, nu pe picior. Anul acesta consideram ca a fost un an pregatitor.
Si pana acum am valorificat lemn fasonat, dar am avut o medie multianuala de circa 30%.
Anul acesta, cred ca vom reusi sa ajungem la un procent de 40% si il consideram un an pregatitor pentru anul viitor.
Practic, si la operatorii economici volumul oferit si adjudecat este mai mare decat anii trecuti cu circa 35% ca lemn fasonat”, a mai spus Bogdan Boghian.
RNP – Romsilva administreaza 3,13 milioane hectare paduri proprietatea publica a statului, circa 48% din padurile tarii, si asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate.
De asemenea, Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale si nationale, precum si 12 herghelii de stat.
Din totalul padurilor proprietatea publica a statului, 80% detin certificarea managementului forestier in standard international.