Targul „Stane, Gusturi si Traditii romanesti”, organizat in acest weekend in curtea Ministerului Agriculturii (MADR) are atractii precum Tocanul de oaie, bulzul ciobanesc, sloiul si pastrama de oaie sau branzeturi de toate felurile, pe care bucurestenii le pot incerca.
Chiar daca preturile sunt in ton cu vremurile, adica mai mari cu peste 25% – 30% fata de anul trecut – o realitate remarcata de cumparatori si recunoscuta de producatori – bucurestenii sunt dornici sa consume produse traditionale, facute ca la mama acasa.
Cea mai cunoscuta bacita din Romania, Marioara Babu, este prezenta la Bucuresti cu ceea ce stie ea sa faca cel mai bine: produse ciobanesti din carne si branza de oaie.
De altfel, bacita este unul dintre cei 15 romani pe care Ministerul Culturii i-a recunoscut anul acesta ca fiind „tezaur urman viu”.
„Bacita Marioara cum ma stie lumea, de pe Transalpina de la Stana Stefanu, am venit la Bucuresti cu cele mai cunoscute produse traditionale din carne de oaie.
Cand vorbim despre tocan de oaie, vorbim despre cea mai veche si traditionala mancare din carne de oaie.
Eu cred ca Dumnezeu cand a lasat oaia pe pamant atunci a pregatit si mancarea asta, la care i se pune doar sare.
E in seul ei, in grasimea ei, si se fierbe pana cand se desprinde carnea de pe os.
Tocanul de oaie este o mancare foarte sanatoasa si usor de facut: fara condimente, fara mirodenii, doar sare.
Sa vina bucurestenii sa manance sanatos. Asta este important si asta ne bucura de fapt.
Avem si bulz ciobanesc, pastrama de oaie, mamaliga cu branza si smantana. Asta producem si cu asta am venit”, ne-a declarat Marioara Babu.
Ea a adaugat ca acest fel de mancare si taieteii de casa sunt produse inregistrate la MADR ca produse traditionale, dar urmatorul pas va fi inregistrarea pe o schema de calitate la nivel european.
Desi nu se plange de costurile tot mai mari pentru intretinerea celor 400 de oi si declara ca este multumita de ajutorul primit de la stat, spune ca cea mai mare problema pentru ciobani este concurenta neloiala a unora care vand produse pe marginea drumului, dar nu au nici o legatura cu cresterea oilor.
„Eu nu am mers niciodata pe ideea nu exista, nu se poate si am batut cand a fost nevoie la usa ministerului ca sa imi spun ofurile.
Indemn pe toata lumea sa nu se lase, noi avem atatea animale, suntem crescatori de animale, noi putem trai numai din asta, dar sa stim sa ne mentinem traditiile.
Din pacate, peste tot vedem tot felul de comercianti cu tot felul de produse si daca ii intrebi nu stiu din ce sunt facute.
Lasa-l pe cel care traieste langa oi, care le ingrijeste, sa-si vanda produsul. Noi nu avem loc de comercianti, asta este oful nostru.
Eu sunt multumita de sprijinul pe care il primesc de la stat, am trait si vremuri in care nu am primit nimic si am trait si atunci tot din munca noastra si am trait destul de bine”, a adaugat ea.
Pe de alta parte, bacita Marioara a spus ca se bucura cand vede ca tot mai multi tineri vor sa cunoasca viata de la tara si de la stana, iar acest lucru arata ca are cine sa duca traditia mai departe.
„Vedeti dumneavoastra cum a luat-o viata asta razna, cu ghilimele de rigoare, intoarcerea la radacini ne-ar prinde bine tuturor.
Ma bucur ca are cine sa duca traditia mai departe, am copii pe care i-am crescut la stana, eu acolo i-am si botezat, in creierul muntilor si mi-ar parea rau sa se piarda traditia”, ne-a mai spus bacita.
Bucurestenii care vor sa deguste produsele ciobanesti o mai pot face sambata si duminica.
Ei trebuie sa scoata din buzunare 30 de lei pentru o portie de tocan de oaie, cu mamaliga si muraturi, 18 lei/100 grame de pastrama de oaie facuta pe gratar, 20 de lei pentru un bulz ciobanesc, 5 lei pentru un mic, mai mare ce-i drept, din carne de porc, vita si oaie.
Una dintre delicatesele care se prepara la stana de peste doua mii de ani si despre care ciobanii spun ca reteta este pastrata inca din vremea dacilor – sloiul de oaie – poate fi cumparat din targ la 80 de lei/kg.
Cei care vor sa gateasca acasa carnatii virsli din carne de oaie, un alt produs traditional specific zonelor de munte, pot cumpara produsul la 60 de lei kilogramul, pastrama de oaie cu 65 lei/kg, carnea de oaie cu 40 de lei/kg, iar cotletul de berbecut – 55 de lei/kg. Ciobanii au decis sa faca sambata si un berbecut la protap care va fi gata in cateva ore.
De asemenea, branza de vaca se vinde in targ cu 50 de lei/kg, cea de oaie are un pret intre 50 si 70 lei, cascavalul afumat, intre 40 si 60 de lei/kg, branza de burduf in membrana naturala costa intre 70 si 100 de lei/kg, iar untul din lapte de oaie – 100 de lei/kg.
Asociatia Producatorilor de Telemea de Sibiu ofera vizitatorilor unul din cele 10 produse romanesti, recunoscute la nivel european, Telemeaua de Sibiu – Indicatie Geografica Protejata.
Dar pe langa produsele din carne si lapte de oaie sau capra, bucurestenii mai pot gasi legume si fructe aduse de producatorii din Olt, Dambovita si Vrancea, la preturi intre 8 si 20 de lei/kg, produsele de patiserie, precum Cozonacul Domnesc din Botosani, cu renumitele poale in brau sau alivenci, atestate traditional de MADR. De la Casa de Comert Agroalimentar Unirea pot fi achizitionate produse precum: gemuri, dulceturi, conserve, fructe uscate, mere, legume si verdeturi aduse de producatorii romani care au contracte de colaborare incheiate cu Casa Unirea.
Bunatatile de la stana pot fi asezonate cu diverse sortimente de vinuri cu denumire de origine controlata de la cramele Lucaci si de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Blaj, cu o tarie de la Tramuta sau, de ce nu, cu un pahar de suc de la Voinesti.
Cei care vor ajunge la targ in aceste zile, intre orele 9.00- 19.00, pot cumpara si celebrele cusme sau alte articole de imbracaminte obtinute din blana si piele de ovine. Atmosfera va fi intretinuta de Ansamblul Nedeia, de solistul Robert Tarnaveanu si de grupul de chitaristi „Zambete si acorduri” din comuna Sadu, judetul Sibiu.
Cu siguranta nimeni nu va pleca din targ cu mana goala sau fara a degusta macar unul dintre bunatatile traditionale aduse de ciobani din 11 judete ale tarii.