Refuzati sa cumparati peste atunci cand aveti indoieli cu privire la calitatea, gradul de prospetime si etichetare, atrage atentia Paul Anghel, director general al ANPC.
„Pentru ca pestele si produsele din peste sa nu prezinte un pericol pentru sanatatea dumneavoastra, acum, cand ne aflam in perioada premergatoare Sarbatorii Bunei Vestiri si a Floriilor, momente in care pestele este alimentul principal al mesei, trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi, respectiv:
acordati o atentie deosebita aspectului exterior al produsului, pentru a va forma o prima apreciere asupra gradului de prospetime a acestuia;
nu achizitionati produse cu suprafata lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, cu aspect de vechi; refuzati sa cumparati peste si produse din peste pentru care aveti indoieli privind gradul de prospetime, calitatea si modul de informare prin etichetare;
refuzati sa cumparati peste si produse din peste preambalate, pe ale caror etichete nu este inscrisa data durabilitatii minimale/data limita de consum sau daca aceasta data este modificata sau depasita”, a scris vineri Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.
Acesta recomanda consumatorilor sa urmareasca modul de etichetare a pestelui si produselor din peste si sa nu cumpere produse preambalate neetichetate.
De asemenea, la cumpararea pestelui si produselor din peste, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea produsului.
„Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai in stare congelata, iar la decongelarea trebuie sa prezinte gustul si mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.
Avertizez asupra faptului ca este interzis ca produsele alimentare congelate sa se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate”, a precizat directorul general al ANPC.
Pe de alta parte, acesta recomanda sa nu fie achizitionate produse la care se constata existenta aglomerarilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenta ghetii in ambalaj si sa se acorde o atentie deosebita modului de prezentare a ambalajului.
„Nu achizitionati produse la care constatati ca ambalajul este murdar, degradat, nu este inchis etans si nu asigura salubritatea produsului”, arata comisarul ANPC.
Potrivit sursei citate, o abatere frecvent intalnita in cadrul actiunilor de control desfasurate in anii anteriori este nerespectarea conditiilor de depozitare si expunere la comercializare, respectiv: peste expus in conditii necorespunzatoare direct pe paviment, peste care prezenta modificari organoleptice – solzi desprinsi, consistenta flasca a muschiului, peste si produse din peste depozitate in afara spatiului frigorific la temperatura mediului ambiant intr-un depozit neamenajat, impropiu si neautorizat, peste sarat (sprot si platica) depozitat in agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilita de producator.