Prognoza ANM: vreme calda in urmatoarele doua saptamani. Care sunt sansele de precipitatii?

Facebook
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, vremea va fi frumoasa, iar temperaturile vor fi mai mari decat media perioadei. Sansele de precipitatii vor fi mari, insa mai ales spre perioada intervalului de analiza, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 20 martie-2 aprilie.

In Banat, saptamana 20 – 26 martie va fi in ansamblu mai calda fata de normalul climatologic al perioadei, cu valori termice diurne ce vor fi in medie cuprinse intre 16 si 21 de grade.

Pentru a doua saptamana de prognoza sunt estimate valori termice diurne mai scazute, dar apropiate de norme, la o medie regionala de 14 – 15 grade.

Citeste si: Ministrul Daea: “Eu spun ca preturile s-au linistit, o parte din ele au scazut”

Media temperaturilor minime, pe parcursul intervalului, va avea mici variatii si se va situa intre 3 si 8 grade, cu cele mai calde nopti in intervalul 24 – 26 martie.

Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata dupa data de 25 martie, iar pana atunci, acestea vor fi posibile doar izolat.

In Crisana, in aceasta saptamana, desi vor fi usoare variatii in regimul diurn si nocturn al temperaturii, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit la aceasta data, cu maxime ce se vor situa in general intre 16 si 20 de grade, respectiv minime de 4 – 8 grade.

Dupa acest interval, tendinta va fi de racire, astfel ca valorile termice vor reveni in limite normale.

Sunt estimate medii ale temperaturilor maxime de 12 – 14 grade si minime de 2 – 4 grade. Vor fi ploi slabe in 21 martie, iar cu o probabilitate destul de ridicata si dupa 25 martie cand vor fi posibile si cantitati de apa mai insemnate.

In Transilvania, vremea va fi calda in perioada 20 – 25 martie, astfel ca vor fi zile in care se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 16 – 18 grade.

La finalul lunii martie si in primele zile ale lunii aprilie se vor inregistra temperaturi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a maximelor de 12 – 14 grade.

Media regionala a temperaturilor minime se va situa intre 2 si 6 grade, insa spre finalul lunii martie (30 si 31 martie) vor fi posibile valori in jurul a zero grade.

Vor fi ploi slabe in 21 si 22 martie, iar cu o probabilitate destul de ridicata si dupa 25 martie cand vor fi posibile si cantitati de apa mai insemnate.

In Maramures, pe durata saptamanii in curs, media temperaturilor maxime se va situa intre 16 si 18 grade.

Dupa aceste zile calde tendinta generala va fi de scadere usoara, pana la o medie a temperaturilor maxime de 12 grade.

Temperaturile minime vor inregistra variatii semnificative mai ales in prima saptamana, cand sunt estimate medii cuprinse intre 2 si 8 grade, cu cele mai ridicate valori in 25 martie.

Ulterior, la fel ca si in cazul valorilor diurne, tendinta va fi de scadere, pana spre 0 – 2 grade.

Probabilitatea pentru precipitatii pe arii mai extinse va fi mai ridicata dupa 25 aprilie, cand vor fi posibile si cantitati de apa insemnate. In restul intervalului, precipitatiile vor fi slabe si se vor semnala pe arii restranse.

In Moldova, in primele zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 14 – 15 grade, apoi va urma o incalzire semnificativa, iar in intervalul 23 – 25 martie se vor atinge valori de 20 – 22 de grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de calda pentru ultima decada a lunii martie.

Incepand din 26 martie, sunt prognozate valori termice diurne mai scazute, respectiv o medie zilnica ce va fi cuprinsa intre 12 si 16 grade.

Media regionala a temperaturilor minime se va situa intre 4 si 8 grade, insa spre finalul lunii martie (30 si 31 martie) si chiar la inceputul lunii aprilie, diminetile vor fi mai reci, cu medii ale temperaturii de un grad pana la 2 grade.

Se vor semnala precipitatii, in zilele de 21 si 22 martie, dar cu o probabilitate destul de ridicata si in perioada 26 – 30 martie, cand vor fi pe arii mai extinse.

In Dobrogea, in primele trei zile ale intervalului, media regionala a temperaturilor maxime va fi de 12 – 14 grade, apoi va urma o incalzire, astfel ca in perioada 24 – 26 martie se vor atinge valori de 18 – 20 de grade.

In a doua saptamana de prognoza sunt estimate temperaturi maxime mai scazute, la o medie de 14 – 15 grade.

Evolutia regimului termic nocturn va fi asemanatoare, respectiv o medie generala de 3 – 5 grade, in primele zile, apoi o crestere pana la 8 – 9 grade, in 25 si 26 martie, urmata de o scadere pana la 4 – 6 grade.

Sunt prognozate ploi locale in perioada 26 – 31 martie, iar in restul intervalului probabilitatea de aparitie a acestora va fi redusa.

In Muntenia, in ansamblu valorile termice se vor mentine peste normele climatologice pe tot parcursul intervalului. In primele trei zile ale intervalului de prognoza, media temperaturilor maxime va fi de 17 – 18 grade, apoi va urma o incalzire semnificativa, iar in intervalul 23 – 25 martie se vor atinge valori in general de 22 – 23 de grade.

Incepand din 26 martie, sunt prognozate valori termice diurne mai scazute, respectiv o medie zilnica ce va fi cuprinsa intre 15 si 19 grade.

Media regionala a temperaturilor minime se va situa intre 3 si 8 grade. Se vor semnala ploi de scurta durata in 22 martie, dar cu o probabilitate destul de ridicata si in perioada 26 – 31 martie.

In Oltenia, saptamana 20 – 26 martie va fi, in ansamblu, mai calda fata de normalul climatologic al perioadei, cu valori termice diurne ce vor fi in cuprinse intre 17 si 22 de grade.

Pentru a doua saptamana de prognoza sunt estimate valori termice diurne mai scazute, dar apropiate de norme, la o medie regionala de 14 – 16 grade.

Media zilnica a temperaturilor minime se va situa intre 3 si 7 grade.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicata dupa 26 martie, dar pana atunci, precipitatiile vor fi posibile doar izolat, indeosebi in jurul datei de 22 martie.

La munte, valori termice peste mediile multianuale se vor inregistra in prima saptamana (20 – 26 martie), cand la nivelul zonei se vor inregistra maxime intre 6 si 10 grade, respectiv minime in general intre 0 si 4 grade.

In a doua saptamana, prezenta estimare indica temperaturi maxime ce nu mai depasesc o medie zilnica de 4 – 6 grade si minime ce vor deveni in general negative, la valori in jurul a -2 grade.

Sunt prognozate precipitatii pe arii mai extinse si posibil insemnate cantitativ dupa data de 26 martie. In restul intervalului, acestea se vor semnala doar pe alocuri si vor fi slabe.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE