Cerere disperata a fermierilor afectati de tranzitul cerealelor din Ucraina

Facebook
Twitter

Fermierii romani cer Comisiei Europene un mecanism real de sprijin, urmare a tranzitului cerealelor din Ucraina. Suma acordata de CE, de 10 milioane de euro, nu poate acoperi prejudiciul cauzat, anunta Pro Agro.

„In urma tranzitului cerealelor din Ucraina pentru fermierii romani au fost alocati doar 10 milioane de euro ca si compensatii de la Comisia Europeana, suma care nu acopera sub nicio forma prejudiciul cauzat.

Fermierii romani refuza aceste sume derizorii, in semn de protest”, sustin reprezentantii Federatiei Nationale Pro Agro.

Potrivit Federatiei, cerealele din Ucraina, neconforme standardelor UE, menite doar sa tranziteze Romania, „au fost si valorificate pe teritoriul tarii, ba mai mult au fost amestecate cu cereale produse local, la standardele UE, mult mai scumpe, fapt care a adus grave prejudicii de imagine fermierilor romani”.

Citeste si: ANIF a inceput deja campania de irigat 2023. Ce a declansat decizia?

„In toata aceasta perioada fermierii din Romania au inteles situatia exceptionala generata de invazia neprovocata a Ucrainei, s-au abtinut de la a critica public orice decizie de sprijin a fermierilor ucraineni si au incercat prin negociere si mediere sa gaseasca solutii impreuna cu specialistii din MADR.

La acest moment, dupa ce toate tentativele de negociere au esuat, iar domnul ministru Daea se indreapta spre Bruxelles ii transmitem categoric sa refuze sprijinul de 10 milioane de euro si ii solicitam sa nu se intoarca fara un mecanism real de sprijin al fermierilor”, sustin reprezentantii Pro Agro.

Acestia precizeaza ca, in Bulgaria, ministrul Agriculturii bulgar „a semnalat din timp fiecare transport viciat descoperit”. In acelasi timp, in Romania, „domnul Daea sustinea ca marfa din Ucraina este perfect conforma”.

„Domnule ministru Daea, va rugam sa va asumati acest esec si sa sugerati Comisiei Europene, mai ales prin prisma deschiderii noastre fata de fermierii din Ucraina, sa le doneze si aceasta suma.

Amintim ca in metodologia de calcul a compensatiilor pentru asigurarea rutelor de tranzit a produselor din Ucraina, Romania asigura cea mai mare pondere de 60%, insa din buget Polonia primeste 52,4%, Bulgaria primeste 29,8%, iar Romania doar 17,9%.

In consecinta, ca si demnitar al statului roman, cerem domnului ministru Daea asumarea intregului esec si repararea in intregime a acestuia”, se mai precizeaza in document.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE