Ministrul Daea: “Eu spun ca preturile s-au linistit, o parte din ele au scazut”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune ca preturile la produsele alimentare s-au linistit si ca exista o tendinta de scadere in ceea ce le priveste. Acesta aminteste si anunturile unor supermarketuri, care au anuntat scaderi in aceasta perioada.

“Eu spun ca preturile s-au linistit, o parte din ele au scazut.

Dumneavoastra la televizor dati in fiecare seara si iata ca aseara era la un post de televiziune, nu spun la care si nici nu spun care supermarket a anuntat ca s-au facut reduceri de preturi, iar dumneavoastra ati facut aceasta publicitate si bine ca ati facut-o, ca sa stie oamenii.

Iata un semnal bun si din acest punct de vedere am siguranta ca si celelalte preturi vor avea acelasi comportament de scadere la produsele care sunt acum pe piata”, a declarat, miercuri, Petre Daea, la Targul de Primavara din curtea ministerului.

Citeste si: Agricultura fara aratura (no-till): cum se realizeaza si ce beneficii poate oferi?

Intrebat care este parerea sa in legatura cu preturile ridicate ale trufandalelor din pietele romanesti, Daea a raspuns ca are nu doar o parere ci si o explicatie si o ingrijorare.

“Sigur ca am o parere, am si o explicatie in acelasi timp, am si o ingrijorare vizavi de cele spuse dumneavoastra, cum fiecare dintre noi o are.

Eu spun asa: in momentul in care apar trufandalele si oferta este mica pe piata si este dorinta de castig – uneori este o dorinta legitima avand in vedere faptul ca se obtin cu efort aceste produse in momentele in care temperatura este asigurata artificial si costurile sunt ridicate – este normal sa fie un pret, dar unul al respectului fata de munca si sa nu ne lacomim cu preturile in piete gandindu-ne ca vom castiga.

Le-am spus si producatorilor, cum de altminteri ii asigur si pe consumatori ca de aceea facem aceste targuri tocmai pentru a se realiza schimbul de marfa si pentru a genera acest interes spre produsele romanesti, in asa fel incat sa ne asiguram consumul zilnic si sa marim interesul fermierilor pentru a cultiva culturile respective”, a explicat el.

In acest context, ministrul Agriculturii nu a exclus faptul ca sunt si situatii in care preturile produselor alimentare au crescut din cauza speculei, unul dintre exemple fiind cel al cepei.

“Uneori exista din nefericire si aceasta situatie, dar lucrurile acestea se asaza cu noi, prin noi si cu reguli bine stabilite.

Ministerul Agriculturii si statul roman dau subventii pentru agricultura Romaniei, pentru a mentine in stare de functionare din punct de vedere al confortului financiar pentru fermieri, in asa fel incat sa producem in tara si sa producem tot timpul si fara intrerupere si sa valorificam intreaga productie pe care o obtinem.

Sunt preturi in respect fata de munca.

E adevarat ca acum este un sortiment, este aceasta ceapa, dar nu trebuie sa ne invartim in jurul cepei si sa absolutizam ca preturile au luat-o razna.

E adevarat ca au speculat un moment si am spus foarte clar: nu trebuie sa speculati acest moment.

Noi suntem legati acum de toate informatiile de pe planeta si daca intr-o parte se spune ca au crescut preturile, iata ca unii se gandesc, ca daca au crescut acolo, de ce sa nu creasca si aici”, a subliniat seful de la Agricultura.

Acesta a facut apel catre romani pentru a cumpara produse romanesti pentru a intari legatura intre cumparatori si producatorii romani.

“As face apel prin intermediul dumneavoastra catre toti romanii: unde vad un produs romanesc sa se duca sa il cumpere si uite asa intarim legatura intre cumparatorul si producatorul roman si de aici cresterea productiei, o oferta mai mare si un pret mai mic in conditiile in care valorificam rapid si pot sa castige in asa fel incat sa-si reia ciclu de productie(…)

Pe acesti producatori de hrana eu ii iubesc si trebuie sa-i iubim si in acelasi timp sa-i si ajutam, cumparand de la ei si mancand produsele romanesti, chiar daca mancam mai putin, merita sa mancam de la ei, merita sa fim alimentati cu produse bune pe care le avem in Romania si merita sa ajutam semenii nostri care o duc greu si fac cu mare greutate produsele pe care le vedem si care sunt extrem de gustoase”, a mai spus Daea.

Ministrul Agriculturii a deschis miercuri Targul de Primavara organizat de Asociatia “Produs de Cluj” in curtea institutiei, evenimentul facand parte din campania de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimente de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea “Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE