Subventie pentru instalarea de panouri fotovoltaice: de cand poate fi accesat sprijinul?

Facebook
Twitter

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, destinat persoanelor fizice, ar putea fi deschis publicului la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie, a anuntat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

„Atat din perspectiva producerii energiei verzi, cat si din perspectiva reducerii emisiilor de carbon, programele finantate de Administratia Fondului pentru Mediu sunt foarte importante.

Au crescut, in general, toate bugetele aferente programelor care vizeaza reducerea emisiilor de carbon.

Vorbim aici de programele care vizeaza cresterea eficientei energetice in locuinte, in administratia publica, cresterea capacitatii de producere a energiei electrice pentru consum propriu, care se adreseaza consumatorilor, cresterea bugetelor pentru autoturismele verzi, adica pentru masinile electrice si pentru celelalte programe care vizeaza, de asemenea, crearea unui mediu mai sanatos, mai sustenabil in privinta sau in perspectiva reducerii emisiilor de carbon.

Citeste si: Romania a castigat recunoasterea oficiala pentru numele “Placinta Dobrogeana”

Bugetul aprobat astazi de Guvern, pentru anul 2023, al Administratiei Fondului pentru Mediu vizeaza foarte multe programe.

Programul care este cel mai asteptat acum este cel pentru fotovoltaice pentru cetateni.

Aici vorbim de un buget, la prima aprobare, de peste doua miliarde de lei.

Ne asteptam ca la rectificarea din vara sa putem completa acest buget cu fonduri europene si fonduri de la AFM, pana la cel putin 3 miliarde de lei. Aceasta este tinta noastra pentru 2023″, a spus Tanczos.

Acesta a adaugat ca, prin bugetul alocat, se vor putea instala panouri fotovoltaice „pe cel putin 80.000 de case”.

„Programul prevede posibilitatea instalarii acestor sisteme de panouri fotovoltaice pe cel putin 80.000 de case, in aceasta prima faza, urmand sa completam bugetul la rectificare.

Ne propunem ca inscrierea instalatorilor care pot realiza aceste lucrari in program sa inceapa intr-un termen de 8-10 zile.

In paralel cu inscrierea acestor instalatori in program, deschidem aplicatia pentru persoanele fizice la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie, in functie de numarul instalatorilor si in functie de derularea acelei prime etape.

Asa cum am spus, bugetul de doua miliarde de lei vizeaza persoanele fizice, dar anul acesta am deschis posibilitatea finantarii si pentru acele ONG-uri si unitati de cult care ofera servicii sociale, acele entitati care, de exemplu, ofera serviciile sociale in programele nationale de copii care sunt cazati in aceste unitati locative.

Pana acum aceste entitati n-au beneficiat de nicio finantare.

Criza energetica a afectat inclusiv acest sector si cred ca este foarte important ca, in colaborare cu Ministerul Muncii si cu celelalte ministere, sa vizam si acele sectoare care n-au fost avute in vedere pana acum”, a subliniat demnitarul.

Conform datelor Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), publicate la finele anului trecut, toate dosarele depuse in cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost analizate, iar, in urma sedintei Comitetului de Avizare din data de 29 decembrie 2022, au fost publicate pe site-ul institutiei inca 5.445 dosare de finantare aprobate.

Prin acest program, beneficiarii obtin o finantare de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE