Romanii considera ca in 2022, puterea de cumparare a scazut si sunt pesimisti si cu privire la scumpirile viitoare si evolutia nivelului de trai in 2023, se arata intr-un studiu IRES.
Studiul privitor la fenomenele contrabandei si contrafacerii in Romania arata ca trei sferturi dintre intervievati cred ca, in contextul cresterii preturilor, oamenii vor fi tentati sa cumpere produse de pe piata neagra, la preturi mai mici.
Totodata, majoritatea romanilor considera ca puterea de cumparare a scazut in 2022 si sunt pesimisti cu privire la evolutia nivelului de trai in 2023. Mai mult de jumatate dintre participantii la cercetare cred ca vor trai mai rau in acest an.
Citeste si: APIA, noutati pentru crescatorii de animale. Incepe depunerea cererilor
Intrebati daca in contextul cresterii preturilor oamenii vor fi tentati sa cumpere produse de pe piata neagra vandute la preturi mai mici, 74% dintre participanti au raspuns afirmativ.
“Trei din zece respondenti recunosc deschis ca vor fi tentati sa cumpere produse de pe piata neagra. Acestia sunt mai degraba barbati, persoane tinere, cu nivel mai scazut de educatie”, arata cercetarea.
Principalele produse pe care intervievatii mentioneaza ca le vor cumpara de pe piata neagra sunt produse alimentare (57% dintre persoane le mentioneaza), imbracaminte si incaltaminte (31%); alte produse, mentionate mai putin frecvent sunt cosmetice si produse de igiena (12%), electronice (11%), tigari (10%).
“Cresterea preturilor a fost pe tot parcursul anului 2022 principala ingrijorarea a romanilor si toate datele noastre arata ca se mentine si in acest an, cel putin deocamdata, la acelasi nivel.
Cresterea preturilor a generat scaderea puterii de cumparare astfel ca aproape o treime dintre participantii la sondaj spun acum ca ar fi tentati sa cumpere produse de pe piata neagra, la un pret mai mic.
Dar, in sine, cifra este ingrijoratoare, cu atat mai mult cu cat produsele alimentare sunt pe primul loc intre categoriile de produse pe care respondentii le indica pentru a face astfel de achizitii.
Credem ca, in acest context, este important ca autoritatile, reprezentantii producatorilor, cei ai distribuitorilor si ai comerciantilor sa isi uneasca eforturile pentru a informa oamenii cu privire la toate riscurile la care se expun atunci cand cumpara produse de pe piata neagra”, a explicat Antonio Amuza, cercetator sociolog, IRES.
Romanii au indicat industria lemnului (85%), industria tutunului (81%), industria alcoolului (76%), imbracaminte si incaltaminte (75%), industria alimentara (58%), industria farma (47%), industria auto (47%) si industria cosmetica (43%) ca fiind sectoarele economice in care se prefigureaza cele mai mari probleme legate de traficul ilicit de marfuri in anul 2023.
Conform cercetarii, Guvernul este vazut drept principalul responsabil pentru problemele legate de contrabanda, contrafacerea sau trafic ilicit in cazul industriei tutunului, a exploatarii lemnului, a industriei alimentare sau a celei auto.
Producatorii, in schimb, sunt perceputi drept responsabili pentru aceste probleme in cazul industriei cosmetice, a industriei farma si in cazul comercializarii de imbracaminte/incaltaminte.
Pentru problemele legate de contrabanda, contrafacere sau trafic ilicit in domeniul serviciilor de curierat si al industriei alcoolului, consumatorii sunt perceputi drept principalii responsabili.