Subventii pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pana in prezent, 919 de dosare au fost acceptate pentru finantare in cadrul programului “Casa Verde Fotovoltaice”, iar pentru Programul “Casa Eficienta Energetic” au fost avizate 17 dosare, informeaza AFM.

Potrivit datelor centralizate, in Programul “Casa Verde Fotovoltaice” a fost publicata o noua lista care contine 919 dosare acceptate.

De asemenea, in cadrul programului “Casa Eficienta Energetic”, noua lista cuprinde 17 dosare acceptate, in valoare de 836.320,55 de lei.

Listele dosarelor acceptate marti de catre membrii Comitetului de Avizare din AFM sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la sectiunile aferente programelor “Casa Verde Fotovoltaice” si “Casa Eficienta Energetic”.

Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) acorda facilitati de finantare de panouri solare in limita sumei de 20.000 lei si respectiv de 25.000 de lei in cazul locuintelor izolate.

Cheltuielile care pot fi acoperite cu acesti bani sunt: cheltuielile cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor si instalatiilor electrice); TVA aferenta cheltuielilor eligibile.

Citeste si: Cum sa vinzi o casa la tara, intr-un timp scurt

Suma reprezinta 90% din valoarea totala a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie platit de catre beneficiarul sistemului.

De exemplu, in situatia unei investitii cu valoarea totala de 22.230 lei, finantarea acordata este de 20.000 lei, iar contributia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

In detaliu, cheltuieli eligibile in cadrul programului:

a) cheltuielile cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp, avand ca principale parti componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de sustinere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ;

b) cheltuielile cu montajul si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice;

c) TVA aferenta cheltuielilor eligibile.

Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate dupa semnarea contractului de finantare nerambursabila incheiat intre beneficiarul final si Autoritate.

Inscrierea solicitantului persoana fizica se va face la unul dintre instalatorii validati care au incheiat contract de participare cu AFM, in limita procentului stabilit prin dispozitia presedintelui AFM, raportat la sumele alocate regiunii in care se afla imobilul pe care se implementeaza proiectul.

Aprobarea finantarii

Administratia Fondului pentru Mediu analizeaza documentele depuse de persoanele fizice la momentul inscrierii si introduse de instalator in aplicatia informatica si  publica pe site-ul propriu listele cu persoanele fizice aprobate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE